Poolse bouwvakker heeft recht op cao-loon

0

Honderden Poolse bouwvakkers die voor het installatiebedrijf Remak werken aan de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven, moeten hetzelfde loon krijgen als hun Nederlandse collega’s.

Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de FNV.

De Polen hebben recht op een loonsverhoging en een nabetaling op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot 2 miljoen euro. De uitspraak is volgens de FNV ,,een enorme opsteker in de strijd tegen oneerlijke concurrentie”.

Buitenlandse werknemers in Nederland ontvangen vaak alleen het wettelijk minimumloon, terwijl zij op basis van de Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid (WAGA) recht hebben op dezelfde betaling als Nederlanders. ,,Wij zien dat op de grote bouwplaatsen, maar ook in veel andere sectoren dat buitenlandse werknemers stelselmatig worden onderbetaald.”

Het verschil tussen het wettelijk minimum en het cao-loon loopt als snel op tot 30 tot 40 procent, aldus de vakbond. Buitenlandse bedrijven zijn dus vele malen goedkoper dan de Nederlandse en zo ontstaat oneerlijke concurrentie. In Noorwegen wordt volgens de FNV sinds 2 jaar gecontroleerd of de wet wordt nageleefd. ,,Sindsdien zijn de problemen met ontduiking en oneerlijke concurrentie daar praktisch verdwenen.”
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.