‘Politie laat spullen slingeren na ontslag’

0

Een aantal politiekorpsen in Nederland springt zeer onzorgvuldig om met dienstgoederen van ex-agenten.

Politiemensen die de dienst hebben verlaten, blijken vaak nog in het bezit van een keur aan spullen, zoals hun legitimatie en uniform, maar ook pepperspray, handboeien en smartphones die toegang verschaffen tot politiesystemen.

Dit zegt voormalig agent in opleiding Rick Franx, die de politie in april van het vorig jaar na een arbeidsconflict verliet. Het conflict vloeide voort uit een door Franx tijdens zijn werk opgelopen posttraumatisch stresssyndroom (ptss). 

Franx (25) richtte een stichting op voor collega’s en andere hulpverleners in vergelijkbare omstandigheden en beheert een bijbehorende website. In die hoedanigheid bereikten hem steeds meer signalen dat politiespullen vaak bij ontslagen agenten blijven. Ook Franx zelf is nog in het bezit van zijn legitimatie en toegangspas en zijn complete uniform.

Onlangs kreeg Franx contact met een voormalige agent van de Nationale Recherche. ,,Hij zat al twee jaar thuis maar had nog steeds een volledig uitgeruste dienstauto voor de deur staan, compleet met tankpas”, aldus Franx. ,,Hij staat nog steeds op de loonlijst.” Hij is nog geen gevallen tegengekomen dat ex-agenten hun dienstwapen nog in huis hebben, maar sluit dat bepaald niet uit.

Franx had eind vorige week een gesprek met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Hij heeft de bewindsman op zijn bevindingen gewezen. Het ministerie wilde dinsdag niet inhoudelijk reageren, maar verwees naar de Raad van Korpschefs.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.