P&O vormt flexibele schil vooral reactief

0

De flexibele schil van een organisatie is een uitstekend instrument om de personeelskosten beheersbaar te houden. Die les heeft de laatste crisis ons wel geleerd. Toch handelen de meeste P&O-afdelingen vooral reactief bij het opbouwen van de flexibele schil.

Het accent ligt dan met name op volumeflexibiliteit en niet of nauwelijks op competentieflexibiliteit. Een echte strategie ontbreekt vaak. Dat blijkt uit onderzoek van Yacht en FunktieMediair.

Volgens Jan Wilkens, Competence Director HR van Yacht, blijkt uit het onderzoek dat er grote verschillen bestaan tussen bedrijven in hoeverre ze flexibilisering als noodzaak zien: ‘In de industrie is men bijvoorbeeld al erg ver, omdat het een vroegcyclische sector is waarbij de pieken en dalen elkaar snel opvolgen. Vanuit eerdere recessies hebben ze dus wel geleerd hoe belangrijk het is om snel op- en af te schalen in het personeelsbestand. Bij de (semi-)overheid blijft men nog achter. Men merkt de recessie uiteindelijk wel, maar dat komt omdat de schatkist leeg raakt. Men opereert vooral begrotingsgedreven.

Korte-termijndenken troef
Wanneer organisaties aan flexibilisering doen, kijkt men vaak naar de korte termijn. ‘Het gaat vaak over de problemen van nu, terwijl men ook naar de personeelsplanning van morgen zou moeten kijken. Men kijkt naar het eigen bedrijf en maakt een rekenkundige vertaling naar aantallen personeel, maar is niet in staat te kijken naar de staat van de arbeidsmarkt. Terwijl de krapte die daar gaat heersen flink van invloed gaat worden op de manier waarop organisaties aan mensen kunnen komen. Nu schikt de arbeidsmarkt zich nog wel naar de wens van organisaties, straks is dat echt anders.’
Momenteel vormen de klassieke vormen van flexibele arbeid de hoofdmoot van flexibilisering. Hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen, hangt af per sector.

Is P&O klaar?
In hoeverre zijn afdelingen P&O klaar voor de flexibilisering? Dat hangt er vanaf hoe je flexibilisering omschrijft: is het een manier om snel op- en af te schalen, of een strategische manier om in de toekomst je bedrijfsvoering te regelen?
Wanneer het gaat om de laatste omschrijving, denkt Jan Wilkens niet dat P&O klaar is om hierover een goed gefundeerde discussie met de directie te voeren: ‘Veel P&O’ers blijven hangen in hun eigen vakgebied. Ze zouden meer moeten praten vanuit de organisatiedoelstellingen om zo de discussie op directieniveau beter te kunnen voeren. Daardoor worden bij flexibilisering vaak korte-termijnbeslissingen genomen, terwijl dat juist ook risico’s mee kan brengen.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.