Plotselinge schaarste aan HR-medewerker

0

Aan HR-medewerkers is plotseling schaarste ontstaan. Een tijdelijke inhaalslag, vermoedt Compagnon-directeur Frank Roders. De verwachting is namelijk dat veel uitvoerende taken door automatisering zullen verdwijnen.

De vraag naar recruiters en P&O’ers houdt aan, blijkt uit onderzoek dat Compagnon heeft laten verrichten door de Intelligence Group. Het derde kwartaal groeide de vraag naar recruiters en P&O’ers licht, met respectievelijk 0,4% en 0,8%, en blijft daarmee onverminderd groot.

De behoefte is het grootst aan consultants reïntegratie (+88%) en loopbaanadviseurs (+55%). De vraag naar HR-managers en HR-adviseurs krimpt daarentegen. Opvallend is dat de hands-on functies juist wel doorgroeien, zoals de administratief medewerker, de HR-medewerker en de medewerker personeelszaken.

Wegautomatiseren

HR-medewerker en medewerker personeelszaken zijn nou juist functies die gevoelig zijn voor automatisering. De plotselinge schaarse komt dan ook onverwachts voor Frank Roders, directeur van Compagnon. Het is vermoedelijk een raar soort tijdelijk fenomeen, zegt hij, een inhaalslag die hoort bij de herstelperiode van de economie. ‘Nu overal HR weer wordt aangezet, worden handen gezocht om de boel draaiende te houden.’

Hij wijst op het beroep van accountant, waar iets soortgelijks speelt. Aan de vooravond van robotic accounting is er nog nooit zo’n groot gebrek geweest aan de klassieke accountant. Die schaarste is conjunctureel. Tijdens de crisis stopten de kantoren gestopt met jonge mensen aannemen. Nu de markt weer aantrekt, zie je ook daar plotselinge schaarste. ‘Over een jaar kan het er dus totaal anders uitzien’, zegt Roders.

Specialisten

De vraagt onder recruiters verschuift voorts naar specialisten in de werkvelden waar krapte is. Denk aan de bouw, logistiek, flexpools en de gezondheidszorg. Opvallend is ook dat met name de vraag naar hbo geschoolde recruiters stijgt – 23% meer dan vorig jaar. Aan wo (-13%) maar vooral aan mbo (-37%) is veel minder behoefte. ‘De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om specialisten die de markt en de doelgroep kennen. Bovendien komt bij het werk steeds meer technologie en verwachtingsmanagement kijken. Dit vraagt om een hoger opleidingsniveau en een betere vakbeheersing’, zegt Roders.

Lees ook: Niet banen, maar taken verdwijnen door robotisering

 

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.