Philips blijft snijden in eigen vlees

0

Philips kondigde dinsdag wederom een grote ontslagronde aan. Deze keer zullen er wereldwijd circa 2200 banen verdwijnen, vooral bij de onderdelen Healthcare en Lighting.

Sinds 2009 zijn bijna 13.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan bij het elektronicaconcern.

De ingreep komt op een bijzonder moment, aan de vooravond van verkiezingen die voor een belangrijk deel draaien om de werkgelegenheid. Philips kon nog niet aangeven hoeveel banen er op de tocht staan in eigen land. Dat moet in de komende weken duidelijk worden na overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden.

In oktober vorig jaar kondigde bestuursvoorzitter Frans van Houten die op 1 april van dat jaar aantrad, al aan dat er 4500 banen zouden verdwijnen bij een kostenbesparingsronde. Het concern wilde de kosten destijds terugdringen met 800 miljoen euro.

Dinsdag werd het besparingsdoel opgetrokken tot 1,1 miljard euro, dat in 2014 gerealiseerd moet zijn. De maatregelen zijn nodig om de economische tegenwind te trotseren.

Bestuurder Suat Koetloe van vakbond De Unie is er vooral verbolgen over dat er weer banen verloren gaan terwijl de in oktober aangekondigde maatregelen amper zijn afgerond. Koetloe ziet dat Philips vooral bij Healthcare en Lighting wil bezuinigen. ,,In dat geval houd ik mijn hart vast voor met name de 3000 personeelsleden van Healthcare in Best. Laat Van Houten het volledige verhaal vertellen in plaats van te focussen op aandeelhouderswaarde.”

De vorige grote ontslagronde was in 2009 en betrof 6000 arbeidsplaatsen. Tussen 2009 en 2014 gaan er in totaal dus 12.700 banen verloren bij Philips, dat aan het einde van het tweede kwartaal nog ongeveer 120.000 mensen in dienst had.

Bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten noemt de jongste ingreep een ,,staaltje van ordinair aandeelhouderskapitalisme”. Volgens hem heeft topman Frans van Houten eerder gezegd zich niet te zullen laten leiden door de ‘hijgerige beurzen’, maar maakt hij dat niet waar.

Philips meent dat de ingreep het concern in staat stelt om de doelstellingen voor 2013 te halen. Philips mikt op een vergelijkbare omzetgroei van 4 à 6 procent, een winstmarge van 10 tot 12 procent en een rendement op het geïnvesteerde vermogen van 12 tot 14 procent. Volgens effectenhuis SNS Securities vergroten de maatregelen het vertrouwen van de markt dat Philips zijn doelstellingen zal halen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.