‘Personeel Aldi mag niet buiten lunchen’

0

Werknemers van Aldi klagen, omdat de supermarkt zich niet aan de cao-afspraken zou houden.

"Werknemers krijgen niet alle tijd die zij aan het werk zijn betaald. Zij mogen in lunchpauzes niet naar buiten en worden vaker op zaterdag ingeroosterd dan de afspraak is”, meldde FNV Bondgenoten donderdag.

De vakbond ondervroeg ruim tweehonderd medewerkers van de supermarktketen over de arbeidsomstandigheden.

De vakbond vindt het vooral schrijnend dat ruim 60 procent aangaf niet naar buiten te mogen tijdens lunchpauzes. "Het gaat om vrije tijd, want de pauzes zijn onbetaald. Bij onverwachte drukte moeten werknemers hun pauze afbreken”, zei FNV-bestuurder Arie van der Pijl. "Op een later tijdstip alsnog van de hele pauze kunnen genieten, dat zit er bij Aldi niet in.”

De vakbond kreeg veel klachten van werknemers die ondanks de cao-afspraken over beperkte inzet op zaterdagen, toch meer dan twaalf keer per jaar in het weekend moeten werken. Daarnaast gaf bijna 70 procent van de supermarktmedewerkers aan dat niet alle werktijd wordt betaald. Met name over het zogenaamde afhelpkwartiertje waren veel klachten. Vaak moeten medewerkers na sluitingstijd nog even doorwerken, zonder dat daar betaling tegenover staat.

Aldi herkent zich "geenszins in het beeld dat het de cao niet zou naleven”, aldus een woordvoerder van de supermarktketen. "Voor Aldi is en blijft de cao leidend.”

De FNV-vakbond gaat de enquête in estafettevorm bij alle supermarkten houden. "We zijn bij Aldi begonnen, omdat ik al eerder merkte dat afspraken niet worden nageleefd.” Van der Pijl wil snel met Aldi in gesprek. De supermarkt was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.