Participatiewet laag op prioriteitenlijstje bij overheid

0

Volgens de Participatiewet moeten er 125.000 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gecreëerd, waarvan 25.000 bij overheidsinstanties. In het bedrijfsleven lijkt het aardig te lukken, maar de overheid loopt nog flink achter.

Waar je zou verwachten dat de overheid het goede voorbeeld zou geven voor het bedrijfsleven, lukt dat nog niet helemaal. De verwachting is nu al dat de tussentijdse doelstellingen van 3000 extra banen in 2016 niet zal worden gehaald. De reden? Enkele overheidsinstellingen hebben het thema laag op hun prioriteitenlijstje staan.

Bezuinigingen en reorganisaties

Dit blijkt uit onderzoek van Hans Spigt, die door staatssecretaris Klijnsma is aangesteld als banenambassadeur bij de overheid. Hij waarschuwde in augustus al dat de overheid achterliep ten opzichte van het bedrijfsleven. Werkgevers in de publieke sector zijn namelijk te druk met het verwerken van eerdere bezuinigingen en reorganisaties om ruimte te maken voor mensen met beperkingen.

De gemeenten en provincies liggen wel goed op koers. De provincies hebben hun doelstellingen zelfs al gehaald. Bij andere overheden is de ambitie wel aanwezig, maar vindt er nog te weinig actie plaats.

Definitief aantal extra banen

Het ministerie van Sociale Zaken wil nog geen conclusies trekken, maar eerst het definitieve aantal banen afwachten. In juni is bekend hoeveel extra banen er beschikbaar komen in 2016.

Bron: FD.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.