Overeenkomst loonstijging voor ambtenaren

0

De leden van de vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben een akkoord gesloten over de loonstijging voor ambtenaren. Na vier jaar zijn drie van de vier bonden akkoord over dit voorstel. Gedurende de vier jaar zaten de ambtenaren op de nullijn : geen loonsverhoging.

In totaal geldt het akkoord voor 800.000 ambtenaren in diverse sectoren. Alleen de centrales die bij de politiebonden aangesloten zijn, hebben nog niet ingestemd met de overeenkomst. Naar verwachting volgen zij snel, nadat zij aanvullende afspraken hebben gemaakt.

De logische volgende stap is het afsluiten van cao’s met de overheid. Hier hoeft, volgens vakcentrale CNV, niet lang op gewacht te worden. Binnen een week zou de cao voor 120.000 rijksambtenaren al rond kunnen zijn. Dit betekent dat deze medewerkers in september al een eenmalige extra uitkering van 500 euro kunnen verwachten. Daarna zal de loonsverhoging van 5,05 procent in 2015 en 2016 stapsgewijs doorgevoerd worden in de salarissen.

De grootste vakbond van Nederland, de FNV, is de enige bond die tegen het akkoord is. Reden hiervan is dat de FNV van mening is dat de toegezegde loonstijging zorgt voor een verslechterd pensioen van miljoenen mensen. Daarom gaat de FNV zijn acties doorzetten en er alles aan doen om deze deal alsnog van de tafel te krijgen.

Lees ook: FNV zet acties door en dreigt met kort geding

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.