Ov-personeel in drie grote steden mag staken

0

Reizigers in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen woensdag een staking voor de kiezen. Na de ochtendspits en tot aan de avondspits, tussen negen en drie uur, rijden er in deze steden geen trams, bussen en metro’s.

Een poging van de stadsvervoerders om de staking via een kort geding door de rechter te laten verbieden, strandde maandag. De voorzieningenrechters in Amsterdam en Rotterdam oordeelden dat de vakbonden en het personeel van GVB, HTM en RET het stakingsrecht mogen uitoefenen.

De acties richten zich tegen de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer en de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet voor het ov in de drie steden in petto heeft. Het kabinet denkt met de maatregelen tientallen miljoenen euro’s te kunnen besparen.

Volgens de vakbonden gaan hierdoor in totaal 3000 banen verloren en leiden de maatregelen tot aantasting van de arbeidsvoorwaarden van het personeel dat de dans ontspringt.

Het is niet de eerste keer dat het personeel het werk neerlegt, en het zal niet de laatste keer zijn als het kabinet vasthoudt aan de maatregelen, kondigde bestuurder Eric Vermeulen van vakbond Abvakabo FNV maandag aan.

De afgelopen maanden legden het personeel van de drie vervoersbedrijven al een aantal malen voor enkele uren het werk neer. De directies zijn het ook oneens met de kabinetsmaatregelen, maar vinden het zo langzamerhand wel welletjes.

De acties duperen de reizigers en schaden de financiële positie van de stadsvervoerders. Zo kost een dag staken de RET 120.000 euro. ,,De staking is gericht tegen de overheid, maar keert zich tegen de RET”, zei de raadsman van de Rotterdamse vervoerder maandag.

Reizigersorganisatie Rover zei in een reactie het eens te zijn met het doel van de actie, maar zou liever publieksvriendelijke acties zien. ,,We vinden staken te ver gaan. Uiteindelijk is de reiziger de dupe.”

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag keren zich eveneens tegen de bezuinigingsplannen. ,,Het sociale leven, de economische vitaliteit, het culturele leven en de openbare veiligheid zijn geënt op de beschikbaarheid van een openbaarvervoernetwerk”, schreven zij vorige week in een brandbrief aan verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen.

Personeel van de drie stadsvervoerders gaat woensdag naar Den Haag om voor het gebouw van de Tweede Kamer te protesteren tegen de maatregelen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.