Ouderen voelen zich vaker onveilig op werk

1

Een op de tien werknemers voelt zich niet veilig op de werkplek. Het percentage dat zich onveilig voelt, loopt op met de leeftijd. Van de jongeren tot 35 jaar voelt 4 procent zich niet veilig. Bij 55-plussers is dat opgelopen tot 16 procent.

Dit blijkt uit een peiling onder zevenhonderd FNV-leden waarvan de resultaten woensdag in Utrecht worden gepresenteerd op de FNV-conferentie over agressie en geweld op het werk. Bijna vier op de tien ondervraagden geven aan dat zij de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gehad met geweld of agressie op het werk. Schelden komt het meeste voor. Van degenen die last hadden van geweld of agressie, kreeg 15 procent te maken met fysiek geweld als slaan of schoppen.

Een derde van de werknemers die werden uitgescholden of belaagd, kon hierdoor minder goed functioneren. Slechts een minderheid doet aangifte. Van de jongeren nam niemand die stap, van de 55-plussers deed 17 procent aangifte. Een op de drie heeft ondersteuning van de werkgever gevraagd. Vrouwen (47 procent) doen dat vaker dan mannen (30 procent).

Het probleem is niet nieuw, maar FNV-voorzitter Agnes Jongerius ‘schrikt’ van die cijfers. Agressie is nooit toelaatbaar, vindt zij en ieder geval van agressie moet worden aangepakt. Dat betekent dat er altijd melding van moet worden gemaakt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Richard Koopman / Zynn op

    Een gevoel van onveiligheid is iets anders dan een reeele onveiligheid. Een gevoel van veiligheid is een mentale kwestie en gedachten die met je op de loop gaan. Als kind had je een gevoel van onveiligheid omdat je dacht dat er monsters onder het donkere bed verscholen zaten.
    In Nederland zetten we politiek, politie, gemeentebesturen aan het werk om ‘ het gevoel van onveiligheid’ bij de burgers weg te nemen.
    Criminaliteitscijfers dalen in dit land, maar cijfers van ‘het gevoel van onveiligheid stijgen’. Je veilig of onveilig voelen lijkt haast een persoonlijke keuze.