Oudere werknemers vaker ziek

2

Ouderen werknemers zijn vaker en langer ziek omdat zij, meer dan jongere werknemers, kampen met langdurige ziekten en aandoeningen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door TNO en CBS.

Het door werknemers gerapporteerde ziekteverzuimpercentage lag in 2013 op 4,0 procent. Dit betekent dat werknemers van elke 100 werkdagen er gemiddeld 4 niet aan het werk waren vanwege ziekte.

Het ziekteverzuim loopt op met de leeftijd. Onder 15- tot 25-jarigen bedroeg het ziekteverzuim 2,3 procent en onder 25- tot 35-jarigen 3,4 procent. Het ziekteverzuim was met 5,8 procent het hoogst onder 55- tot 65-jarigen.

Uit de enquête blijkt verder dat ouderen bij een verkoudheid of een griepje niet langer ziek zijn dan jongeren. Langdurige aandoeningen komen bij 55- tot 65-jarigen vaker voor. Daarbij zijn psychische klachten, van de langdurige aandoeningen, het meest voorkomend.

Bron:CBS

Lees ook: Kortere werkdag vermindert ziekteverzuim en Ziekteverzuim door overgewicht: ontslag?

Lees meer over:

Over Auteur

2 reacties

 1. Birgitte van de Water op

  ‘Oudere werknemers vaker ziek’;erg jammer dat er voor deze kop gekozen is. Dit werkt helaas erg stigmatiserend! Wij willen juist af van het beeld dat de oudere medewerker vaker ziek is. Uit ‘onderzoek’ blijkt namelijk dat de kop van een artikel blijft hangen en de rest van de inhoud van het artikel (wat gelukkig iets genuanceerder is) niet. Gemiste kans!

 2. Monique Van der van der Kist op

  Ook mijn eerste gedachte bij dit artikel, er is blijkbaar nog heel wat werk te verzetten.

  Allereerst, hoe ouder werknemers worden des te groter inderdaad de kans op een (chronische) ziekte of aandoening maar daarmee alleen is een hoger verzuim niet verklaard. Hoeveel inspanning is een werkgever bereid te verrichten om te bevorderen dat een werknemer kan blijven doorwerken.

  Ten tweede, in hoeverre voert een werkgever daadwerkelijk een leeftijdsbestendig personeels- en arbeidsomstandighedenbeleid? Dat geldt temeer wanneer we vervolgens lezen dat het verzuim ook vooral te maken heeft met psychische klachten.

  Artikelen zoals dit dragen niets bij aan verbetering van de omstandigheden, integendeel. Vraag me af welk belang de schrijver voor ogen heeft gehad, of is domweg sprake van vastgeroeste vooroordelen? Vraag mij af wat kwalijker is.