Opstelten: wees extra alert op welzijn agent

0

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) roept de Politieacademie en de politiekorpsen op nog alerter te zijn op ,,signalen van het welzijn” van agenten in opleiding.

Aanleiding daarvoor zijn drie dodelijke incidenten in korte tijd waarbij agenten in opleiding hun dienstwapen hebben gebruikt.

Opstelten reageerde zaterdag bedroefd op de jongste zaak. Eerder op de dag werd in een hotel in Zandvoort het levenloze lichaam gevonden van politieman Friso Wouda van het korps in Groningen. De 30-jarige agent in opleiding heeft zichzelf waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen. Opstelten betuigt zijn medeleven met de nabestaanden van Wouda en de regiopolitie Groningen.

Vorige week vrijdag beroofde een 20-jarige agent in opleiding uit IJmuiden zich met zijn eigen dienstpistool van het leven. Dat gebeurde in een woning in Haarlemmerliede. In december vorig jaar schoot een 25-jarige politieagent in opleiding in Almelo met zijn dienstwapen een caissière dood, waarna de man met hetzelfde wapen zelfmoord pleegde.

Opstelten liet toen al weten precies te gaan kijken hoe politieagenten omgaan met hun dienstwapen als ze buiten dienst zijn. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de voorschriften daarvoor in de praktijk worden toegepast.

De minister wil verder extra trainingen en professionele opvang, waar politiemensen terecht kunnen die in psychosociale nood verkeren. Dit loket is ook bedoeld voor familieleden en collega’s die zich zorgen maken over een agent.

Bovendien moet bij de werving en selectie meer aandacht komen voor de mentale conditie van de kandidaten. Volgens een woordvoerder van de minister is er daarnaast een protocol ontwikkeld om een beter beeld te krijgen van mogelijke oorzaken van zelfdoding onder agenten. Per geval wordt daartoe een rapport opgesteld. In 2014 wordt bekeken of al die gegevens aanleiding geven voor vervolgonderzoek.

Lees ook:
> Arbeidsinspectie richt blik op politie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.