‘Opleving arbeidsmarkt blijft uit’

0

Uitzendonderneming ManpowerGroup verwacht dit jaar geen spectaculaire verbetering van de internationale arbeidsmarkt.

Dat zei bestuursvoorzitter Jeff Joerres van de multinational uit Milwaukee woensdag in een gesprek met het ANP.

“Er zijn te veel problemen in de economie die een robuust herstel tegenhouden”, stelde Joerres. “In de Verenigde Staten werken de problemen op de huizenmarkt en de hoge werkloosheid sterk door, in Europa is de schuldencrisis een van de grootste problemen. Dat raakt ook onze markt, omdat een sterkere economie meer mensen nodig heeft en daar halen wij onze omzet vandaan.”

Bedrijven zijn volgens Joerres nog altijd erg selectief bij het aannemen van personeel. Dat is op zich goed voor uitzendondernemingen, omdat ze daarbij vaak een voorkeur hebben voor tijdelijk personeel. Maar ook het totale aantal mensen dat wordt aangenomen daalt. “Bedrijven laten iets wat voorheen door drie mensen werd gedaan nu door twee arbeiders doen”, aldus de Amerikaan.

De economische vooruitzichten zijn dan ook nog altijd onzeker, stelde hij. ,,Op dit moment is er te veel onzekerheid, maar daar komen we wel doorheen. De economische groei in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië zal weer toenemen. Maar de opleving zal niet zo sterk zijn dat we kunnen spreken van een robuust herstel.”

Het herstel van de Nederlandse uitzendmarkt loopt achter op de ontwikkelingen in veel andere landen, stelde Joerres. Dat komt deels omdat de Nederlandse markt pas later met de gevolgen van de recessie te maken kreeg, maar ook omdat de Nederlandse markt sterk afhankelijk is van de vraag uit dienstensectoren. Uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie ABU bleek deze week dat daar nog altijd geen groei in zit.

“We verwachten dat het ook in Nederland een langzaam proces blijft”, aldus de Manpower-topman. “Er zal geen beslissend moment komen waarop we ineens kunnen zeggen dat de problemen voorbij zijn. Maar op dat moment wachten ze in de Verenigde Staten ook nog steeds.”

Volgens Joerres is het ook lastig te verzinnen waar een sterke opleving van de arbeidsmarkten vandaan moet komen. “Daarvoor moet je het hebben van investeringen en consumptie. Maar die groeien door de onzekere omstandigheden slechts mondjesmaat.”

Over de prestaties van zijn eigen bedrijf in de eerste helft van 2011 is Joerres goed te spreken. ManpowerGroup draait vooralsnog beter dan verwacht, stelde hij. Voor de rest van het jaar is hij echter voorzichtiger. “Het is nog niet mogelijk om een voorspelling voor het derde en vierde kwartaal te doen. We voorzien in ieder geval geen grote teruggang, maar ook geen opmerkelijke opleving.”

Lees ook:
> Vrouw wint beetje terrein op arbeidsmarkt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.