Opdrachtgevers roeren zich in cao-conflict

0

Schiphol en de NS vinden het na 10 weken van acties in de schoonmaaksector de hoogste tijd worden dat er een cao komt in de schoonmaakbranche.

Zij riepen de onderhandelaars van de bonden en werkgevers woensdag op om op korte termijn een cao af te sluiten en een bemiddelaar in te schakelen als ze er deze week niet zelf uitkomen.

FNV Bondgenoten beschouwt de oproep als een steun in de rug. ,,Deze grote opdrachtgevers bevestigen wat wij zeggen” stelt vakbondsbestuurder Ron Meyer. Maar werkgeverskoepel OSB wil zich niet laten opjagen. ,,OSB heeft tijd nodig om een aantal dingen te verkennen”, aldus de woordvoerster en de koepel wil die tijd ook nemen.

Bovendien ligt er al een heel mooi bod, zegt directeur Rob Bongenaar van OSB. De werkgevers bieden 5 procent meer loon in 2 jaar tijd. ,,Veruit het hoogste bod in deze tijd”, aldus Bongenaar. Maar de bonden hebben het afgewezen. Bongenaar handhaaft dit eindbod. ,,Het wordt niet meer, maar ook niet minder”. Opdrachtgevers kunnen wel roepen dat er een cao moet komen, maar het is wel de OSB die de rekening moet betalen, stelt hij.

De schoonmakers eisen meer loon en bij ziekte doorbetaling vanaf de eerste dag. Ook willen zij dat er een eind komt aan de almaar oplopende werkdruk. Bij diverse bedrijven staken zij al weken en duizenden schoonmakers hebben sinds januari in tal van steden ,,marsen van respect” gehouden. Maar het gros van de 150.000 schoonmakers werkt door.

FNV Bondgenoten, dat de acties organiseert, wil dat OSB weer gaat onderhandelen. Woensdag togen honderden schoonmakers in vier steden naar kantoren van grote schoonmaakbedrijven om ,,de bazen op te halen” voor onderhandelingen. Zij kwamen aanzetten met kamelen. ,,Een gepast vervoer voor de schoonmaaksjeiks”, aldus een actievoerder.

Ook OSB wil er wel uitkomen, aldus Bongenaar. ,,Maar met een partij die maar blijft eisen, is dat wel moeilijk”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.