Ook ziektegeld op continentaal plat

0

De advocaat-generaal van het Europees Hof heeft de Nederlandse Staat en het UWV op de vingers getikt omdat zij een werknemer in de offshore geen ziektegeld hebben betaald.

De uitspraak kan volgens FNV Bondgenoten gevolgen hebben voor 20.000 Nederlandse werknemers in de offshore.

De man om wie het in de zaak draaide, had de Nederlandse nationaliteit, werkte op een productieplatform op het Nederlandse continentaal plat, maar woonde in het buitenland. Hij belandde in de Ziektewet na een hernia, maar kreeg geen uitkering, omdat hij volgens de Staat en het UWV niet onder het Nederlandse sociaal stelsel viel. Maar volgens de advocaat-generaal is het continentaal plat Nederlands grondgebied en geldt daar het Nederlandse sociaal stelsel, ook als de werknemer in het buitenland woont.

FNV Bondgenoten is al sinds 1991 bezig om erkend te krijgen dat ook op het continentaal plat socialezekerheidsrechten gelden. De uitspraak kan gevolgen hebben voor offshorewerkers die in dezelfde situatie verkeren en die een uitkering wegens ziekte zijn misgelopen, of premie hebben betaald voor een vrijwillige verzekering voor ziektegeld, terwijl dat niet nodig was.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.