‘Onverantwoord’ hoge looneis FNV: 3 procent

0

De FNV wil volgend jaar de cao-onderhandelingen ingaan met een maximale looneis van 3 procent om de koopkracht zoveel mogelijk in stand te houden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de looneis onverantwoord hoog.

‘Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies is 3 procent een hele verantwoorde maximale looneis.’ Dat heeft de vakorganisatie maandag, aan de vooravond van Prinsjesdag, bekendgemaakt. ‘Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen en vertrouwen krijgen. Koopkracht, kwaliteit van werk, en banen, daar gaat het om’, zei FNV-coördinator Mariette Patijn in een toelichting.

VNO-NCW: ‘Onverantwoord’
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de looneis onverantwoord hoog. ‘De FNV gaat volledig voorbij aan het feit dat het in grote delen van de economie nog steeds slecht gaat. Terwijl er voorzichtige, eerste tekenen zijn van herstel komt de FNV met een onverantwoorde looneis’, reageerde een woordvoerder van VNO-NCW.

Voor dit jaar zette de FNV nog in op een loonsverhoging van 2,5 procent. Werkgeversvereniging AWVN constateerde vorige week dat de gemiddelde loonstijging van de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden 1,4 procent bedraagt.

De FNV zegt in 2014 ook de mogelijkheid te willen benutten de looneis nivellerend in te zetten, en kiest dan voor centen in plaats van procenten. Als iedereen er bijvoorbeeld 300 euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger, aldus de FNV.


Ongeacht contractvorm

Bij de looneis van 3 procent wil de FNV in zoveel mogelijke cao’s vastleggen dat gelijk werk ook gelijk loon betekent, ongeacht de contractvorm. Ook wil de bond de jeugdlonen afschaffen en topbeloningen aanpakken.

De vakorganisatie kondigt verder aan een campagne te starten tegen de extra, ‘desastreuze’ bezuinigingen van het kabinet. FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Er moet nu verder worden geïnvesteerd in banen en mensen, als je ziet dat er in 2014 bijna honderdduizend werklozen bijkomen. Deze extra bezuinigingen zijn ook niet goed voor het consumentenvertrouwen.’

ANP, FNV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.