Ontslagen niet uitgesloten bij fusie KvK

0

Bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het innovatiecentrum voor ondernemers Syntens moeten als gevolg van de fusie 300 tot 400 mensen worden herplaatst.

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. In totaal worden 25 kantoren door heel Nederland gesloten. Dat maakte de Kamer van Koophandel vrijdag bekend.

Het aantal fte’s wordt teruggebracht van 2230 in 2012 naar 1495 in 2014. De afslanking moet een besparing opleveren van 80 miljoen euro. Door deze eerder door het eerste kabinet Rutte aangekondigde reorganisatie wordt de Kamer van Koophandel gemoderniseerd en wordt het Digitale Ondernemersplein ingevoerd. Ondernemers krijgen zo één loket.

Voor de 300 tot 400 medewerkers die worden herplaatst, wordt eerst intern gekeken naar een vacature. Anders krijgen ze steun bij het vinden van een nieuwe baan. Wie overblijft, wordt mogelijk ontslagen.

Het nieuwe Digitale Ondernemersplein is één digitaal loket voor alle ondernemers. ,,Zij kunnen daar niet alleen terecht voor alle informatie, voorlichting en advies over starten, ondernemen, internationale handel en innovatie, maar ook voor allerlei andere overheidszaken en transacties zoals registratie, belastingen, subsidies en vergunningen”, laat de Kamer van Koophandel weten.

In een reactie roept vakbond Abvakabo FNV de dienstverlener voor ondernemers op verantwoordelijkheid te nemen voor alle boventallige medewerkers. ,,De toezegging om in het meest gunstige geval 400 medewerkers te herplaatsen, is onvoldoende. Wij willen dat de KvK alles op alles zetten om via mobiliteit en van-werk-naar-werkbegeleiding gedwongen ontslagen te voorkomen. Dat zullen wij duidelijk maken in onze onderhandelingen met de werkgever”, aldus bestuurder Frans Carbo van Abvakabo FNV.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.