‘Ontslagbescherming steeds vaker ondergraven’

1

FNV en CNV hebben de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen een stokje te steken voor de uitholling van het ontslagrecht.

Het gebeurt volgens de vakcentrales steeds vaker dat werkgevers vaste mensen ontslaan die dan worden vervangen door flexkrachten. FNV en CNV vinden dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) deze praktijk niet mag goedkeuren.

Kamp werd vorige maand al over de kwestie aan de tand gevoeld door PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer. Zij verweet de minister toen te tornen aan de ontslagbescherming van werknemers en dat hij daarmee het gebruik van uitzendkrachten en andere flexwerkers stimuleert.

De VVD-bewindsman benadrukte dat er helemaal geen sprake is van nieuw beleid, maar uitvoering van regels zoals ze al zijn. Volgens hem krijgen werkgevers soms van uitkeringsinstituut UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk te laten doen door flexkrachten, maar gelden daarvoor strenge voorwaarden.

Sinds begin dit jaar heeft de FNV 125 klachten binnengekregen. Veel meldingen komen uit de bouw, aldus de FNV. ,,Werknemers worden ontslagen en nog diezelfde week lopen er alweer uitzendkrachten rond op dezelfde bouwplaats. Soms kan de ontslagen werknemer terugkomen als gedetacheerde en doet precies hetzelfde werk als voorheen. Maar wel met 200 euro minder loon.”

Het komt volgens de vakbeweging in alle sectoren voor. Volgens vicevoorzitter Maurice Limmen van het CNV heeft Kamp ,,via de achterdeur” een nieuwe grond voor ontslag geïntroduceerd.

Kamp stelt dat de economische omstandigheden zodanig snel veranderen, dat bedrijven daarop meer flexibel moeten inspelen om het werk te kunnen behouden. Regeringspartij CDA en D66 in de oppositie constateren ook dat werkgevers – ,,zeker sinds de economische crisis” – behoefte hebben aan een grotere flexibele schil van tijdelijk personeel. Zo hopen bedrijven schommelingen in aantrekkende en afnemende vraag van klanten beter op te vangen.

CDA’er Eddy van Hijum vindt het terecht om bij het verlenen van ontslagvergunningen hiermee rekening te houden. ,,Maar wel met een strenge toets. Het mag niet doorschieten”, zei hij. Volgens D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya is een aanpassing van het ontslagrecht voor vaste krachten nodig om te voorkomen dat werkgevers meer en meer overstappen op flexkrachten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Rob Klaassen op

    Een goede werking van de arbeidsmarkt wordt in mijn ogen al langere tijd tegen gehouden door het huidige ontslagrecht, waarin je met geen mogelijkheid afkomt van zieken en niet functionerende werknemers. In theorie moeten werkgever en werknemer zich gezamenlijk inspannen voor verbetering. In de praktijk is de werkgever verantwoordelijk voor de kosten en wordt de werknemer via het ontslagrecht heel goed beschermd. Het uitgangspunt van bescherming van de belangen van werknemers heb ik geen moeite mee, behalve als de weegschaal ver doorslaat. Kortom; ik heb er geen moeite mee om vaste medewerkers te ontslaan en te vervangen door flexmedewerkers vanuit financieel oogpunt. Het risico van zieke en/of niet functionerende medewerkers kun je met flexwerkers wel uitsluiten en bovendien kun je aansluiten bij je economische en financiele bestaansrecht. Bij drukte komen flexkrachten binnen en in rustige periodes gaan ze weer naar huis. Strengere regels voor dit soort onderwerpen vind ik jammer van de tijd. Nog meer regelgeving ten gunste van de werknemer en ten koste van de werkgever. De 6 maandsregel lijkt mij meer dan voldoende om dit te regulieren, maar een ieder zal begrijpen dat ik ook die regel overbodig vind.