Onrust bij Defensie houdt nog wel even aan

0

Het is door reorganisaties al langer onrustig onder het personeel van het ministerie van Defensie. En een einde hieraan is nog niet in zicht, zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert in een debat in de Tweede Kamer.

Defensie kreeg onder het vorige kabinet een bezuiniging van een miljard voor de kiezen. Inmiddels lopen er meer dan 90 reorganisaties. Meer dan 12.000 functies verdwijnen en 6000 mensen moeten weg bij het ministerie. De ontslagen krijgen dit jaar een gezicht.

Tevredenheid personeel
Maar ook onder het huidige kabinet zijn er nieuwe bezuinigingen ingezet. In het regeerakkoord van VVD en PvdA is het ministerie nog een structurele besparing opgelegd van 49 miljoen. Daarnaast heeft Hennis nog te maken met een aantal andere extra kostenposten.

Het is ‘ evident dat het einde van de herstructurering nog niet in zicht is en de bijbehorende onrust ook nog niet’ , verklaarde de minister bij een overleg over het jaarverslag 2012 van het departement. Volgens haar is de tevredenheid onder het personeel dalende.

Verbeterd
Over het geheel genomen toonde de Kamer zich ingenomen met het jaarverslag – en dat was wel eens anders in de jaren hiervoor. Het beheer is verbeterd, constateerde de Algemene Rekenkamer eerder al. ‘ Dat ik dit nog ooit mag meemaken’ , zei een tevreden Raymond Knops (CDA).

Wel is er nog een aantal knelpunten. Dan gaat het onder meer over het ICT-project Speer. Het complexe automatiseringproject dat de informatie over het materieel en het personeel moet stroomlijnen, sleept al jaren. Hennis vreest dat er opnieuw vertraging zal optreden. Ze hoopt wel de invoering in 2015 nog steeds te kunnen afronden.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.