‘Onmisbare flexkrachten hebben waardering nodig van HR’

0

In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn flexkrachten bijna onmisbaar. Toch blijkt uit onderzoek dat uitzendkrachten zich minder gewaardeerd voelen dan vaste krachten en werkt dat uiteindelijk averechts. Wat kan HR hieraan doen? Ronald Kardol, directeur van uitzendbureau Actief Werkt!, geeft tips.

Uitzendbureaus vullen jaarlijks 10% van de banen in Nederland. Daarmee is de sector de grootste werkgever in Nederland. Om flexkrachten te koesteren, is het volgens Ronald Kardol verstandig om uitzendkrachten de waardering te geven die ze verdienen. Dit doet het uitzendbureau door voor de tweede keer de landelijke verkiezing voor de beste flexkracht van het jaar te organiseren: De Superkracht 2018.

Flexkrachten zijn belangrijk voor een organisatie

Ronald Kardol

Flexkrachten helpen enorm bij seizoensveranderingen. Bedrijven hebben in sommige maanden meer vraag dan andere momenten in een jaar. Kardol: ‘Werkenden via uitzendbureaus kunnen daardoor goed die krappe seizoenen opvangen. Dit geeft bedrijven flexibiliteit in zijn arbeidskrachten en het loon wat daarmee gepaard gaat. Ook heeft de werkgever de mogelijkheid om flexkrachten in dienst te kunnen nemen en om hen te beoordelen en kijken of het zij matchen bij het bedrijf. Denk daarbij aan de kennis, cultuur en chemie tussen de flexkracht en de mensen in een organisatie.’ Volgens Kardol is er nu een tegenbeweging, waarin steeds meer flex wordt overgenomen. Hij vindt dit een goed teken en ziet die beweging ook terug bij Actief Werkt! Het merendeel van de flexkracht wil vast in dienst komen.

Krappe en ruime arbeidsmarkt

Het onderzoek en de landelijke verkiezing gaan vooral over het koesteren van flexkrachten nu de arbeidsmarkt krap is. Maar ook in een ruime arbeidsmarkt zullen uitzendkrachten blijven bestaan. Ronald: ‘ActiefWerkt! heeft uitzendkrachten altijd al gekoesterd. In tijden van recessie noemden wij hen flexcollega’s en geen flexkrachten. Wij behandelen iedereen zoals wij zelf behandeld willen worden: vriendelijk en professioneel. Flexcollega’s zijn meer dan welkom en dat willen we graag benadrukken. Door de krappe arbeidsmarkt wordt er meer om flexkrachten bekommerd.’ Zo wordt er beter en prettiger met hen omgegaan. Actief Werkt! ziet flexkrachten als klant én collega. Dat is echter niet makkelijk, aangezien er niet altijd vaste plek is voor flexkrachten. Daarentegen ziet het uitzendbureau die medewerkers ook als ambassadeurs. ‘Hoe beter wij hen behandelen, hoe meer zij Actief Werkt! aanbevelen bij andere werkzoekenden.’

Scholen van werknemers

Toch is er een verschil tussen vaste medewerkers en uitzendkrachten. Zo krijgen flexkrachten minder snel een opleiding vanuit het bedrijf aangeboden dan de werknemers in vast dienstverband. Kardol vindt het jammer dat daar geen duidelijke gelijke rechten in zijn. ‘Ik wil juist dat flexcollega’s op dezelfde manier worden behandeld als het vaste personeel. Naast het scholen van eigen mensen is het scholen van flex ook erg effectief. Hoe geschoolder flexkrachten zijn, hoe productiever en gerichter zij te werk gaan. Wij hebben een scholingsbudget voor flexcollega’s. Zo leiden wij beladers van vuilniswagens op tot chauffeurs.’ Kardol is ook van mening dat flexkrachten zich meer binden aan een organisatie die hen scholing aanbiedt. Aan de ene kant wil een bedrijf dat zij er zolang mogelijk blijven werken, en aan de andere kant krijgen zij de mogelijkheid om vast in dienst te komen werken.

HR en flex

Om flexkrachten te koesteren, is het goed dat HR bepaalde handelingen blijft verrichten. ‘Behandel flexcollega’s als gelijken. Ga met hen in gesprek. Ze hebben vaak namelijk een goed beeld van de organisatie en weten wat er speelt op de werkvloer. Ook zien zij soms hoe dingen beter kunnen. Zodra zij tevreden zijn, merkt u dat hun productiviteit ook hoger wordt,’ aldus Ronald Kardol.

  • De arbeidsmarkt is zo krap geworden dat een werkgever heel aantrekkelijk moet zijn om de juiste mensen aan te kunnen trekken. Tijdens het XpertHR College op 17 oktober praat recruitmentexpert Gusta Timmermans u een uur bij. Meld u aan!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.