Ondernemingen wereldwijd weer op zoek naar personeel

0

Ondernemingen wereldwijd zijn weer op zoek naar nieuwe medewerkers. Nederland blijft achter.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Regus Business Tracker onderzoek onder 10.000 ondernemingen wereldwijd.

Meer dan een derde van de bedrijven die wereldwijd werden onderzocht geeft aan dat zij van plan zijn meer mensen aan te nemen. Bedrijven in Nederland blijven achter op het wereldwijde gemiddelde met iets meer dan een kwart dat voornemens is om in 2011 meer mensen aan te nemen.
Volgens Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux, komt dat voor een deel doordat we in Nederland momenteel koploper zijn in het snijden in de overhead: ‘En wanneer je aan het snijden bent in de overhead, groei je automatisch minder dan wanneer je dat niet doet. Of dat goed of slecht is, weet ik niet. Ik kan niet zeggen of we achterlopen met het snijden in de overhead, of dat we juist voorop lopen op andere landen. Wat ik wel weet is dat we in Nederland meer vet op de botten hebben zitten in overhead dan zou hoeven, we zitten nog in een luxe-positie denk ik.’

Nederland positiever over de toekomst

In het rapport staat ook de Business Optimism Index, die een bijzonder beeld geeft van daadwerkelijke prestaties en vooruitzichten op de korte termijn. Wereldwijd is men nu optimistischer dan een half jaar geleden. In Nederland gaf de index 95 punten aan, een stijging van 5 punten ten opzichte van zes maanden geleden.
Toch blijft Nederland achter, zegt Eduard Schaepman: ‘Nederlandse ondernemers zijn nog niet zo zeker van hun zaak. Ze zijn voorzichtiger dan hun collega’s in omringende landen. Voor een deel ligt dat aan de arbeidsmarkt. We hebben een heel lage werkloosheid terwijl we al veel hebben gesneden in organisaties. Dat doet de vraag rijzen of we de komende jaren wel voldoende gekwalificeerd personeel hebben om het werk te doen. Het zou best eens kunnen dat we straks veel moeite hebben met het invullen van vacatures.’

 

Stagnatie werkloosheid

De bevindingen zijn met name belangrijk in het licht van recente observaties van het IMF en het ILO, die laten zien dat de wereldwijde werkloosheid op recordhoogte is in de laatste drie jaar (zo’n 210 miljoen mensen in 2007). Beide organisaties hebben gewaarschuwd voor mogelijke problemen voor nationale economieën als deze trend zich doorzet. De resultaten van de Regus Business Tracker zijn een belangrijke aanwijzing dat de wereldwijde werkloosheid zou kunnen stagneren in 2011. 

Onderzoek

Het onderzoek geeft een beeld van de opvattingen van meer dan 10.000 senior managers in 78 landen. Zij werden gevraagd naar hun huidige omzet, winstgevendheid, verwachte toekomstige resultaten en hun algemene kijk op nationale economische groei.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.