Ondernemers: laat payrolling bestaan

6

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB- Nederland zijn tegen het afschaffen van payrolling.

Zij hebben dit laten weten in reactie op het voorstel van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer om een einde te maken aan payrollconstructies. Volgens de PvdA huren bedrijven personeel in via andere bedrijven om zo de cao te ontduiken. De partij wilt dat hier een einde aan komt.

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat payrolling niet bedoeld is om het ontslagrecht of de cao te ontduiken. De arbeidsvoorwaarden van de inlener moeten worden geëerbiedigd.

Volgens de ondernemingsorganisaties voorziet payrolling in een behoefte van een aantal bedrijfstakken, en moet het een gespreksonderwerp zijn in het kader van een breder overleg over flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Ja de werkgevers zien e.e.a wel zitten uitbuiting. Wel de lusten niet de lasten net het samenwonen living apart together ook hier wel de lol niet de onderbroek en sokken. En ja we worden al genoeg uitgebuit zonder dat je op een payrol staat. Ontslag recht wordt niet meer gerespecteerd , ww waar je altijd voor betaald heb mag je geen gebruik van maken en je wordt als je niet werkt gezien als een parasiet. Laat ieder doen wat hij wilt maar ga erniet van uit daat je hem kunt gebruiken zolang hij gezond en sterk is maar je hebt ook de zorg als hij ziek en behoeftig is en minder kan bijdragen.

 2. Had het niet beter kunnen verwoorden. Voor veel bedrijven zijn werknemers niets meer dan simpelweg een productiemiddel wat kosteloos moet kunnen worden vervangen zodra dat niet naar behoren functioneerd, ziek of behoeftig, inwerken, coaching? kost allemaal geld en voor die ene heb je zo tien anderen, zeker in deze barre tijden en zeker met payrollingm want de arbeidsvoorwaarden bij payrolling zijn wel degelijk anders dan bij een reguliere arbeidsovereenkomst.

 3. Een ander geluid ter overweging:
  Willen we straks nog werkgelegenheid hebben in Nederland (niet alle productie naar lage lonen landen) en interessant export land blijven, kan je wel als werknemer, vakbond of politieke partij allemaal eisen gaan stellen, op een gegeven moment is Nederland niet meer instaat om concurrerend te produceren en zitten er nog meer mensen in de WW of bijstand. Dat is
  denk ik niet de bedoeling. Veel werkgevers staat op dit moment het water aan de lippen. Denk hierbij aan de vele faillissementen en ontslagen, stijgende werkgelegenheid, bezuinigingen door de overheid etc.

 4. Cissy Ploegmakers op

  Payrolling dient verboden te worden. Payrolling creert een categorie medewerkers die rechteloos zijn en niet conform wettelijke en/of CAO afspraken worden behandeld. Voor de “luxe” van dit ontduiken betaalt de organisatie wel extra, analoog aan het inzetten van een uitzendkracht. Helaas wordt ook daarvan de payrol-medewerker niets beter. De overheid zelf is momenteel grootste afnemer van deze constructie.

 5. Cissy,

  Hoezo ontduiken?
  Je kunt het van verschillende kanten bekijken, maar iets ontduiken? Waarom zou een payroll organisatie daar belang bij hebben.
  Mijn inziens kunnen we het ook zo zien; wees blij dat er payroll bedrijven zijn die de flexibiliteit kunnen bieden aan zowel de werkgever als werknemer. Door deze flexibiliteit is er in ieder geval weer werk! En dienstgevolgte dat het economisch gezien beter moet gaan de komende tijd, dit lukt niet met hoge kosten voor vast personeel!

 6. Wat een gejammer allemaal. Als iedereen nu gewoon stinkend z’n best doet om dit land fijn, gezellig, leefbaar, betaalbaar, flexibel en mooi te houden, dan komt het allemaal goed. Nu zijn we bijna wereldkampioen maar elkaar wijzen, teleurgesteld zijn, slachtoffer spelen en jammeren, terwijl Oost-Europa, half Azi?, Brazili? en zo nog miljoenen andere mensen in de wereld met verbazing naar ons kijken en zich afvragen waarom wij ons in onze welvaarts luxe zo druk maken en elkaar het leven zuur maken ipv dankbaar zijn met wat we hebben en onze schouders eronder zetten om morgen een positievere en betere en mooiere dag te maken dan vandaag. Kom op, een beetje heel erg mveel meer positief zijn, uit eigen kracht handelen, zelf verantwoordelijkheid nemen, niet lullen maar poetsen en beslissingen nemen. Doe je dat niet dan beslissen anderen wel voor je (en dat zijn niet de werkgevers, de Nederlandse polder politici, maar Peking, Bangalore, Warshaw, Rio en noem nog wat (hoofd)steden van landen waar wel gas gegeven wordt. Zoek de kracht, waarse en liefde in jezelf en pas op met slachtoffer voelen, vasthouden aan oude ‘rechten’ jammeren en vinger wijzen, het is 2012 en de wereld is anders geworden en vraagt om positieve aktie.