‘Onder dwang banen creëren voor arbeidsgehandicapten werkt niet’

1

Het bedrijfsleven en het kabinet hebben afgesproken voor 2026 honderdduizend banen te creëren voor arbeidsgehandicapten. Maar de helft van de werkgevers wil hier niets van weten; na zes jaar crisis zijn gewone banen al schaars, laat staan banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

‘De zogenoemde Participatiewet is alleen realistisch als de overheid minder streng gaat bewaken en bedrijven meer autonomie geeft om creatieve oplossingen te verzinnen’, zegt Steven Meester, HR-directeur van uitzender USG People in het Financieele Dagblad.

Job carving
USG People gaat zelf een sleutelrol spelen in de uitvoering van de Participatiewet, doordat uitzendkrachten straks ook meetellen voor het quotum. Het wordt een uitdaging, maar door middel van job carving, het opknippen van functies waarbij je van bestaande banen stukjes afsnijdt die samen een nieuwe baan vormen, denkt Meester dat de doelstelling haalbaar is. Meester verwacht dat zijn bedrijf alleen al zo’n 30.000 mensen aan een baan kan helpen tot 2026, maar hij hoopt wel op hulp van collega-bedrijven: ‘Als Randstad ook een deel voor zijn rekening neemt, zijn we al een heel eind op weg.’
Quotum

Hij geeft wel aan dat er meer rekbaarheid van de wet nodig is om de doelstelling goed te kunnen halen. ‘Laat het minimum van 5 procent per werkgever los, geef meer autonomie aan een alliantie van bedrijven en laat ze het zelf collectief organiseren. De schoonmaakbranche kan hier een bovengemiddeld grote rol in spelen: die gaan ver over hun quotum heen.’ Dit in tegenstelling tot grote bedrijven die al eerder bezuinigden op bijvoorbeeld kantinepersoneel en beveiliging. Die hebben nu alleen nog maar de hooggespecialiseerde medewerkers in dienst wiens functie niet opgeknipt kan worden en kan worden opgepakt door een arbeidsgehandicapte.

Privacy
De grootste uitdaging zit volgens Meesters in de mensen met een vergaande psychische beschadiging. Hulpverleningsinstanties mogen hun dossiers niet delen vanwege privacyredenen. Dan krijg je niet de juiste antwoorden. Hoe moet een werkgever dan weten door welke prikkels iemand bijvoorbeeld in een psychose raakt? ‘Daarom pleit ik voor ontschotting: de overheid moet nadenken over hoe die kennis gedeeld kan worden. Aan de voorkant kan daardoor veel beter voorgesorteerd worden in de toegang tot de reguliere arbeidsmarkt.’

Bron: FD.nl

Lees ook: ‘Meer inspanningen voor arbeidsgehandicapten nodig’ en Boete bij te weinig arbeidsgehandicapten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Kun je mensen ook achteraf nog ‘arbeidsgehandicapt’ laten verklaren? Nu bijv. iemand in dienst die geen trappen kan lopen – en dus een aangepaste kamer beneden heeft gekregen – en iemand wiens rug versleten is, en die we daarom naar binnen gaan halen ipv buitendienst, iets wat we anders nooit gedaan zouden hebben.