Ombudsman: UWV in fout bij zelfstandigen

0

Het UWV, de organisatie die de WW-uitkering regelt, heeft mensen met een uitkering die een eigen onderneming begonnen, niet goed behandeld.

Dat stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport. Hij heeft dat aangeboden aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en de Tweede Kamer, omdat het UWV zijn aanbevelingen niet wilde overnemen.

Wie een WW-uitkering ontvangt, mag met behoud van uitkering een eigen bedrijf starten. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV. In de afgelopen jaren hebben UWV en Belastingdienst controles uitgevoerd op misbruik van de regeling in de periode 2004-2006. Ongeveer drieduizend zogeheten zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn vervolgens geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes. Dat leidde tot klachten, die door de ombudsman zijn onderzocht.

Volgens de ombudsman zijn veel zzp’ers door medewerkers van het UWV op het verkeerde been gezet. Hun werd vaak geadviseerd om het niet te nauw te nemen met de gewerkte uren die moesten worden opgegeven. Dat zou de levenskansen van de nieuwe onderneming vergroten.

De FNV reageerde verheugd op het rapport van de ombudsman. De vakcentrale voelt zich ,,bevestigd in haar oordeel dat duizenden zzp’ers ten onrechte van fraude zijn beticht en financieel zijn vervolgd”. De FNV wil dat er snel duidelijkheid komt voor de gedupeerde zelfstandigen. ,,Tweede Kamer en kabinet moeten dit onrecht herstellen”, zei FNV-bestuurder Leo Hartveld.

,,Ongeveer drieduizend mensen zuchten al jaren onder naheffingen en boetes van fikse bedragen, soms tot in de tienduizenden euro’s”, zei een woordvoerder van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). De vereniging wil dat er snel wordt gewerkt aan een oplossing voor deze ondernemers.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.