Officiële feestdag

1

Elk land heeft officiële feestdagen, die niet zomaar van de een op andere dag veranderen. Op Aruba is carnaval zo’n officiële feestdag.

 

Eén week voor de grote carnavalsoptocht is de grote kindercarnavaloptocht. Nu had het voor de kinderparade behoorlijk geregend, waardoor grote delen van de route onder water stonden. Met carnaval is op Aruba erg veel geld gemoeid en het is een grote tegenvaller als een optocht niet door kan gaan. Maar de regering van Aruba is niet voor één gat te vangen: zij besloot de optocht gewoon te verzetten. Iets wat nooit eerder in de geschiedenis van Aruba is voorgekomen.

Zo werd de maandagmiddag van de kinderoptocht automatisch een officiële vrije dag!  Werkgevers zaten letterlijk met de handen in het haar, want werken op een officiële vrije dag betekent 200 procent overwerkvergoeding. Veel bedrijven kozen ervoor hun deuren te sluiten,maar veel organisaties werden ineens geconfronteerd met hoge extra kosten.

Weliswaar is het verzetten van de kinderoptocht uniek te noemen, maar de overheid van Aruba is wat betreft officiële dagen erg creatief. In Nederland heb je pech als een officiële vrije dag in het weekend valt. Maar dat geldt voor Aruba niet. Zo viel de Dag van de Arbeid dit jaar op een zondag. Jammer, dacht ik eerst. Maar één telefoontje leerde dat als 1 mei op een zondag valt, de dag automatisch wordt verzet. Voor werkgevers wederom onverwachte hoge kosten in verband met een onvoorziene officiële feestdag.

Standplaats Aruba
Shadey Bahali-Figaroa,
HR-consultant Deloitte Dutch Caribbean


Naar de Wereld van HR »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie