OESO: Nederlandse vrouwen moeten meer werken

0

Nederlandse vrouwen zullen meer betaald werk moeten gaan verrichten om op de lange termijn een tekort aan arbeidskrachten te voorkomen. Doordat zoveel vrouwen in deeltijd werken, lopen zij het risico in armoede te vervallen.

Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over de verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

De OESO schrijft dat de kansen op de arbeidsmarkt voor Nederlandse vrouwen toenemen, als er een betere kinderopvang komt. Ook moeten mannen meer onbetaald werk in en rond het huis gaan verrichten.

De OESO wijst erop dat de Nederlandse vrouwen zich in de huidige economische crisis goed staande houden. Dat komt omdat zij vaak werken in sectoren die minder conjunctureel gevoelig zijn, zoals het onderwijs.

De OESO wijst erop dat driekwart van de 25- tot 54-jarige Nederlandse vrouwen met jonge kinderen in deeltijd werkt. Dat is veel meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk, waar slechts 26 procent van de vrouwen met jonge kinderen parttimer is. Die keuze voor werken in deeltijd, samen met hun kortere carrières en lagere inkomens, leidt ertoe dat vrouwen betrekkelijk lage pensioenen hebben. Het gemiddelde pensioen voor de Nederlandse vrouw is ongeveer de helft van wat de Nederlandse man krijgt. In weinig lidstaten van de OESO is die kloof zo groot. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.