‘Obama wil extra maatregelen voor banengroei’

0

De Amerikaanse president Barack Obama wil extra maatregelen treffen om de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten uit het slop te tillen.

Dat zei een economisch topadviseur van Obama zondag op nieuwszender CNN. ,,We hebben het over maatregelen die nu genomen moeten worden om de banengroei te stimuleren. Je krijgt het begrotingstekort niet onder controle met 10 procent werkloosheid”, aldus Christina Romer. Zij is voorzitster van de economische adviesraad van Obama.

Vrijdag werd nog bekend dat in december in de VS onverwacht 85.000 banen verloren zijn gegaan, terwijl juist was gerekend op stabilisatie. De werkloosheid bleef met 10 procent gelijk aan een maand eerder.

Het terugbrengen van het begrotingstekort heeft volgens Romer ook prioriteit voor Obama. ,,We moeten iets doen. Er zijn meer gerichte maatregelen waarvan we absoluut denken dat ze zullen helpen.” Dit zal volgens Romer wel meer op de langere termijn zijn. Het tekort is sterk opgelopen door de steunmaatregelen voor de economie.

Het begrotingstekort van de VS kwam in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2010 uit op 389 miljard dollar (270 miljard euro). Vorig boekjaar kwam het tekort uit op een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (971 miljard euro).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.