‘NS laat managers treinen schoonmaken’

0

FNV Bondgenoten is kwaad op de Nederlandse Spoorwegen, omdat het bedrijf eigen personeel inzet om de treinen schoon te maken.

Hiermee drukt de NS de cao-actie van schoonmakers de kop in, vindt de vakbond.

De vakbond trok woensdag aan de bel, omdat managers van de NS op diverse stations eigenhandig schoonmaakwerk uitvoeren. Volgens de vakbond is dit tegen de wet. ,,De NS neemt met dit ‘besmette werk’ de schoonmakers de laatste munitie uit handen om voor hun belangen op te komen.” Vakbondsbestuurder Ron Meyer zei te overwegen naar de rechter te stappen.

Veel schoonmakers van treinen zijn al drie weken lang in staking. Ze voeren actie voor een betere cao. De schoonmakers zijn niet direct bij de NS in dienst, maar werken voor een schoonmaakbedrijf. De afgelopen tijd sloten ook schoonmakers van kantoorpanden, ziekenhuizen en overheidsgebouwen zich bij de stakingsactie aan.

Een woordvoerder van de NS is verbaasd over de heftige reactie van Meyer. ,,Formeel is dit geen besmet werk, omdat wij geen werkgever zijn. Overigens weet de vakbond dat we dit al langere tijd zo doen; dus ik begrijp niet waarom dit nu via de media wordt gespeeld.”

De NS heeft de afgelopen tijd al schoonmakers ingezet op het Centraal Station van Amsterdam. ,,We doen dit om te zorgen dat het voor reizigers niet uit de hand loopt”, zei de woordvoerder. Naast het op kleine schaal inhuren van schoonmakers, vraagt de NS aan haar kantoorpersoneel om af en toe met een vuilniszak door de treinstellen te lopen, om zo de ergste troep op te ruimen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.