Nieuwe pensioenregels jaar later

0

De nieuwe pensioenregels gaan later in. Dat meldde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag. Ze zegt meer tijd nodig te hebben om de ingewikkelde nieuwe pensioenregels die in 2014 zouden ingaan, uit te werken.

Klijnsma streeft er nu naar om de nieuwe regels per 2015 te laten gelden. ‘De uitwerking van de nieuwe wetgeving kost meer tijd dan aanvankelijk werd gedacht. Het gaat om zeer complexe materie en een belangrijk onderwerp waar ik graag zorgvuldig mee wil omgaan’, aldus Klijnsma.

De nieuwe pensioenregels moeten ervoor zorgen dat pensioenfondsen ook in de toekomst nog aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Door de vergrijzing en problemen op de financiële markten dreigen ze anders in problemen te komen.

Sociale partners

De sociale partners reageren met ontevredenheid op het uitstel. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen ‘dat 2014 het vierde pensioencrisisjaar op rij wordt’, aldus de ondernemingsorganisaties. Ze noemen de overstap van pensioenfondsen naar een nieuw contract ‘nog geenszins een gelopen zaak’, ‘zoals het kabinet wel lijkt te denken’. ‘Het is van groot belang om het pensioenveld én de sociale partners bij de uitwerking van de nieuwe regels indringend te betrekken.’

Het CNV reageert milder. ‘Een extra jaar uitstel van maatregelen om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken levert onduidelijkheid op’, aldus vice-voorzitter Maurice Limmen. ‘Anderzijds kunnen fondsen zich gedegen voorbereiden op de invoering van het nieuwe stelsel. En krijgt het Ministerie tijd om juridische drempels weg te halen’.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.