Nieuw debat over maximum ontslagvergoeding

2

De Tweede Kamer behandelt dinsdag het wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dat voortaan ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro moet maximeren tot één jaarinkomen.

Het voorstel is tot stand gekomen na een langslepend conflict tussen werkgevers en de vakbeweging over versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers willen makkelijker en goedkoper van hun personeel af. De minister heeft zich daarvoor ook hard gemaakt met de gedachte dat werkgevers dan sneller iemand in dienst durven nemen en minder met flexcontracten zullen werken. Dat stuitte vooral op verzet van de PvdA en de vakbonden.

Waarom komt Donner nu toch met het wetsvoorstel om het ontslagrecht aan te passen?
Het is een compromis dat is gebasseerd op een akkoord tussen werkgevers en vakbonden in 2008. Werkgevers hebben daarmee bereikt dat de ontslagkosten worden gedrukt bij hogere inkomens en de vakbonden zijn verzekerd dat niet wordt getornd aan de ontslagbescherming van lagere en middeninkomens.

Waarom een grens van 75.000 euro voor het aftoppen van de ontslagvergoedingen?
Donner stelt dat mensen met een salaris van 75.000 euro in de regel zo’n goede positie op de arbeidsmarkt hebben, dat ze vaak heel snel weer ander werk vinden na ontslag en met minder vergoeding toe kunnen. Maar de Raad van State is zeer kritisch en spreek van onrechtvaardige verschillen tussen mensen die net boven of onder de grens verdienen.

Hoe verhoudt de wet zich tot bestaande ontslagprocedures via de kantonrechter en uitkeringsinstituut UWV?
Aan bestaande procedures verandert niks. Bij de kantonrechter krijgen werknemers met inkomens tot 75.000 euro bij ontslag nog altijd een vergoeding mee, waarbij het maandsalaris wordt vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren en de leeftijd. Als een werkgever via het UWV iemand ontslaat, krijgen werknemers niks, tenzij die daarna nog naar de rechter stappen en sprake blijkt van een onredelijk ontslag.

Zullen mensen met een topinkomen niet de regels omzeilen door individuele afspraken te maken?
Net als nu kunnen werknemers met hun baas afspraken maken over hun gouden handdruk bij ontslag. Deze individuele afspraken worden gerespecteerd, net als afgesproken vergoedingen tussen vakbonden en werkgevers bij reorganisaties.

Gaat er nu eindelijk iets veranderen aan het ontslagrecht?
Kamerbreed is al veel kritiek geweest op het wetsvoorstel van Donner en het akkoord van de sociale partners. Zowel regeringspartijen als de oppositie vragen zich af of de grens van 75.000 inkomen niet te willekeurig is en of de wet in de praktijk wel wat verandert.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Marnix van Daal op

    Naar mijn mening moet dit wetsvoorstel heel snel van tafel. Het is volstrekt onrechtvaardig om een nogal arbitraire inkomensgrens te stellen en daarop vergoedingen te maximeren. Daarmee worden de hogere inkomens ten onrechte gestraft. Als Donner hogere vergoedingen wil tegenhouden zijn daar betere maatregelen voor denkbaar.

  2. Carla Ter Beek op

    De achterliggende gedachte van Minister Piet Hein Donner in het kader van het stellen van een maxiumvergoeding bij ontslag, komt mij wat vreemd over. De minister denkt dat werkgevers dan sneller iemand in dienst durven nemen en dat werkgevers bovendien minder met flexcontracten zullen werken. Vooral het laatste staat haaks op het voornemen om in plaats van de huidige wetgeving drie maal een contract te verlengen, dit naar vier keer te verhogen. Van Minister Donner krijgen werkgevers dus meer mogelijkheden om meer flexcontracten af te sluiten. Iets dat hij met een maximalisering van de ontslagvergoeding juist wil voorkomen. Toch wat vreemd.