Nieuw beloningsbeleid ING snel klaar

0

Bank en verzekeraar ING presenteert eind februari of begin maart een nieuw beloningssysteem. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Hommen maandag gezegd. Hij was te gast bij de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis.

Hommen stelde dat het beleid wat betreft bonussen voor het Nederlandse personeel ongeveer hetzelfde zal zijn als bij ABN Amro. Vorige week bepaalde de eigenaar van ABN Amro, de Nederlandse Staat, dat beloningen bij deze bank flink omlaag worden geschroefd.

Buitenlands personeel

Maar internationaal ligt dat anders, zei Hommen. Het concern ziet in het buitenland personeel vertrekken naar concurrenten die beter kunnen betalen. ‘Er zijn mensen die jarenlang een laag basissalaris hebben gekregen en een hoog variabel deel. Je kunt nu niet opeens iedereen alleen maar dat lage basissalaris geven. We moeten daar een periode voor nemen. Dat kost tijd.’

Prestaties op lange termijn

In het nieuwe beloningsbeleid wil ING bonussen meer toespitsen op prestaties op de lange termijn en bonussen kunnen teruggehalen als iemand fouten heeft gemaakt. Als iemand ontslag krijgt omdat diegene fouten heeft gemaakt, mag de vertrekpremie straks maximaal een jaarsalaris bedragen. Maar dat ING in het buitenland vanwege de concurrentie ruimhartiger moet zijn in het beloningsbeleid, is onontkoombaar, stelde Hommen. ‘Het is gewoon niet zo dat Nederland voor de hele wereld een beloningsbeleid bepaalt.’

Hommen kwam maandag nog eens terug op een moreel appel dat hij in maart vorig jaar deed op 1200 hoge managers, om bonussen die zij ontvingen over 2008 terug te betalen. Volgens Hommen heeft een ‘substantieel deel’ van de mensen hierop gereageerd heeft. Maar exacte cijfers kon hij niet geven, omdat ING naar eigen zeggen daar geen overzicht van bijhoudt. Het gaat om bonussen met een waarde van ongeveer 300 miljoen euro.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.