Nieuw banenplan op komst na overleg in Torentje

0

De vakcentrales zullen nog voor de zomer voorstellen presenteren om door lastenverlichting op arbeid een fors aantal nieuwe banen te scheppen. Ze denken aan een bedrag van 1 miljard euro.

FNV, CNV en MHP gaan hiermee aan de slag na overleg met premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in het Torentje in Den Haag. Ook de werkgevers waren bij dit gesprek aanwezig. De plannen moeten volgens Ton Heerts, voorzitter van FNV, een rol spelen in de discussie over de overheidsbegroting voor volgend jaar.

Sectorplannen
Dit banenplan komt bovenop de plannen die al eerder goedgekeurd zijn. Het kabinet trok eerder 600 miljoen euro uit voor banenplannen. De bonden en werkgevers leggen daar nog eens hetzelfde bedrag bij. Voor diverse sectoren, zoals de bouw, de chemie en de zorg zijn inmiddels al banenplannen overeengekomen. “Maar die sectorplannen zijn ervoor om mensen die hun werk kwijtraken naar ander werk te begeleiden”, zegt Heerts. “Ze leiden niet tot extra banen. Daar moeten we nu voor gaan zorgen.”

Houd focus op werkloosheid
Het is volgens Ton Heerts erg belangrijk dat we de focus op de werkloosheid niet verliezen. “Er moet snel iets gebeuren om de werkloosheid een halt toe te roepen”, zegt Heerts. “Het gaat weliswaar beter met de economie, maar de werkloosheid vlakt nauwelijks af. Dat is niet aanvaardbaar.”

Lastenverlichting en belastinghervorming
Volgens de FNV-voorzitter maakt ook het kabinet zich grote zorgen over de werkloosheid en denkt het aan lastenverlichting op arbeid. Wat Heerts betreft kan daarmee niet gewacht worden tot de belastinghervorming die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voorbereidt voor de volgende kabinetsperiode.

Bron: ANP

Lees ook:
Vakcentrales willen banenplan van Rutte
Goed banenplan? Overheid betaalt helft

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.