Nederlanders werken ruim 50 uur minder

3

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse werknemers de afgelopen tien jaar 54 uur per jaar minder zijn gaan werken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat in 2000 gemiddeld 1435 uur werd gewerkt, tegen 1381 in 2010. Dit meldt Nu.nl.

Mannen en vrouwen
De mannen werkten het afgelopen jaar gemiddeld 1621 uur (53 uur minder dan in 2000), terwijl de vrouwen in 2010 1107 uur werkten (20 uur minder dan in 2000).
 
Vrouwelijke bijdrage
Het totaal aantal banen steeg de afgelopen 10 jaar met 515.000. Het aandeel van vrouwen hierin nam tussen 2000 en 2010 toe van 43 naar 47 procent, al werken vrouwen veel vaker in deeltijd. Dit zorgt ervoor dat de vrouwelijke bijdrage in het totaal aantal gewerkte uren veel lager is. In 2000 was dit 34 procent, in 2010 was dit gestegen tot 37 procent.

Arbeidsproductiever
De Nederlander is minder gaan werken, maar is wel arbeidsproductiever geworden. Dit blijkt uit de waarde die hij per gewerkt uur wist toe te voegen, namelijk 44 euro, zo maakt Nu.nl op uit niet-gepubliceerde cijfers van het CBS. Dat vertegenwoordigt een groei in arbeidsproductiviteit van 38 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Maurice Hennevelt op

    Ik las onlangs dat door de komst van mobiel internet er juist meer gewerkt wordt. Gemiddeld werken medewerkers met een smartphone van de zaak 200 uur meer per jaar dan medewerkers zonder. Zou hier in deze cijfers al rekening mee gehouden zijn?

  2. Jeroen van Driel op

    Hi Maurice,

    Volgens mij zijn de uren die in dit artikel zijn genoemd de berekende uren die in het arbeidscontract staan vermeld. Dat iemand door gebruik van mobiele telefonie en internet al snel thuis doorwerkt (even een mailtje beantwoorden) zal niet officieel worden geregistreerd. In het whitepaper van Cammio.nl staat hoe de arbeidsuren zijn opgebouwd. Leuke info.

  3. Hoe is alles echt beoordeeld? Je praat over 1 uur in de week, dat het CBS stelt. Terwijl ik juist concludeer dat de mensen om mij heen ATV dagen ingeleverd hebben. Vaker overwerken doordat er minder jongeren binnen gehaald kunnen worden en dat zoals de vorige reactie terecht stelt, de grens tussen werken en priv?, door de huidige nieuwe technische mogelijkheden binnen communicatie, is vervaagd. Daardoor werken mensen meer uren, maar die zijn niet zichtbaar in de gegevens van het CBS. Waarom blijft de overheid de mensen bestoken met gemanipuleerde berichten? De overheid wil graag het beeld geven dat mensen boven de 65 jaar moeten doorwerken, terwijl ze al jaren geen kans meer hebben op een baan en in de bijstand terug vallen. Zoals al jaren ?de leugen regeert dit land?!