Nederland weer in recessie

0

Nederland is opnieuw in een recessie beland. De economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Over heel 2012 kromp de economie met 0,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ten opzichte van een jaar eerder lag de consumptie van huishoudens 2,3 procent lager. De investeringen kwamen 5,2 procent lager uit. Ook waren er 93.000 banen minder. De export is een lichtpuntje: die steeg met 3,2 procent.
Het derde kwartaal liet ook al een krimp zien van 1 procent ten opzicht van het tweede. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Reacties

Volgens minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vergroot handel de hoop op herstel: ‘De groei van de export laat zien dat de weg uit de crisis via het buitenland loopt. We mogen dus de boot niet missen in de nieuwe groeitijgers, bijvoorbeeld in Afrika. En onze eigen investeringen lopen terug, dus we moeten hoogwaardige investeringen uit het buitenland halen. Vorig jaar haalde de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) 170 buitenlandse investeringsprojecten, goed voor 930 miljoen euro en 5166 arbeidsplaatsen, binnen. Zo brengt buitenlandse handel binnenlandse banen.’

CNV voorzitter Jaap Smit: ‘Kabinet en werkgevers moeten nu met spoed binnenlandse investeringen stimuleren en daarmee rust en duidelijkheid creëren. Er is behoefte aan een consistent beleid dat herkenbaar is en waar dit kabinet op af te rekenen is. En er ligt ook een verantwoordelijkheid om op korte termijn met sociale partners een stevige, toekomstgerichte sociale agenda op te stellen’.

Ton Heerts, voorzitter FNV in Beweging: ‘Nederland is door een blinde focus van het kabinet op het huishoudboekje weer in een recessie beland. Dat betekent meer werkloosheid en meer uitkeringen. Dit werkt dus niet. We hebben banen nodig, geen schadelijke bezuinigingen. Dit vraagt om investeringen in een sociale agenda voor een stabiele economie. Het woonpakket was een eerste aanzet. Om de woningmarkt weer in beweging te brengen moet de hypotheekrente omlaag en moeten de banken weer hypotheken gaan verstrekken. We moeten niet slopen maar bouwen.’

Geen verrassing

De nieuwe periode van recessie waarin Nederland is beland, komt niet als verrassing. De negatieve trend valt binnen een periode van laagconjunctuur die in 2011 begon met een aantal kwartalen van krimp. ‘De export leefde in het vierde kwartaal van 2012 weer op, maar was niet voldoende om de Nederlandse economie in de plus te krijgen’, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen donderdag. 
Onveranderd slecht is het gesteld met de arbeidsmarkt. Het aantal banen daalde in het vierde kwartaal met 18.000 vergeleken met het vorige kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder waren er 93.000 banen minder, waarmee het aantal banen daalde tot het niveau van 2007.

Buitenland

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,6 procent op kwartaalbasis gekrompen. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek donderdag bekend. Het is de sterkste teruggang sinds het eerste kwartaal van 2009. De Franse economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek donderdag bekend. In het voorgaande kwartaal was nog sprake van een economische groei van 0,1 procent.

Toch is er na de ’triple-dip ook hoop, meent hoofd macro-economie Maarten Leen van ING bank. In de tweede helft van het jaar zal de economie weer licht in de plus komen, denkt hij. ‘Het consumentenvertrouwen in Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt) trekt weer aan, bezettingsgraden in de fabrieken stijgen en de eurocrisis is geluwd. De angst voor het uiteenvallen van de euro is er niet meer.’

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.