Nederland op 8 in concurrentie-index

0

Nederland is, net als vorig jaar, op plaats acht geëindigd in de mondiale concurrentie-index van het World Economic Forum. Dat komt onder meer doordat Nederland goed scoort op het gebied van innovatie.

Het onderzoek in  Nederland werd uitgevoerd onder leiding van professor Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Volgens de hoogleraar dragen ons excellente hoger onderwijs, de snelle toepassing van nieuwe technologieën en ICT en de continue aandacht voor innovatie bij aan een plek in de top 10. Ook de goede infrastructuur en de concurrerende en open markten spelen werken versterken onze positie.

Om nog verder in de ranglijst te stijgen zou de Nederlandse arbeidsmarkt verder moeten flexibiliseren. Vooral de hoge kosten voor het aannemen en ontslaan van medewerkers (123e positie) en het gebrek aan flexibiliteit in de loonvorming (135e positie) zouden moeten worden aangepakt. Verder speelt de matige gezondheid van de banken en daarmee de moeizame kredietverlening de Nederlandse economie parten.

Topsectorenbeleid

Het topsectorenbeleid zorgt er mede voor dat Nederland de 8e plek behoudt. Vorig jaar verloor Nederland nog drie plaatsten door af te zakken van de 5e naar de 8e plaats.

‘Waar er afgelopen jaren een nijpend tekort was aan kenniswerkers, zijn er nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar. Daarnaast is de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de verschillende topsectoren sterk verbeterd. Tenslotte zijn de bedrijfsinvesteringen in Research en Development toegenomen,’ besluit Volberda.

Lees ook: Betere economie leidt niet tot meer vaste banen

Lees meer over:

Over Auteur