Nederland kleiner onbenut arbeidsaanbod

0

Het onbenut arbeidsaanbod in Nederland is relatief klein vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Vorig jaar behoorde 6 procent van de bevolking van 15 tot 75 jaar tot het onbenut arbeidsaanbod. Het ging om 754 duizend Nederlanders uit die leeftijdscategorie. Alleen in Malta, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland was het aanbod kleiner. Binnen de EU was vorig jaar 9 procent van de bevolking beschikbaar voor werk of op zoek naar werk.

Onbenut arbeidsaanbod

Tot deze groep horen werklozen, mensen die op zoek zijn naar werk maar niet onmiddellijk beschikbaar zijn en mensen die wel beschikbaar zijn maar niet hebben gezocht naar werk.

Helft is werkloos

Van het onbenut arbeidsaanbod is 52 procent werkloos. Deze mensen zijn beschikbaar voor de arbeidsmarkt en daadwerkelijk op zoek naar een baan. Bijna 40 procent was wel op korte termijn beschikbaar, maar had de afgelopen 4 weken niet gezocht.

Groter onder jongeren

Het aanbod is groter onder jongeren dan onder ouderen. 11,5 procent van de 15- tot 25-jarigen behoorde tot het aanbod, van de 55-plussers 4 procent. De ouderen zijn vaker wel beschikbaar, maar niet op zoek naar een baan. Volgens het CBS is dit gevolg van ontmoediging. Ouderen verwachten minder resultaat van hun zoekacties.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.