Nederland bijna uit recessie

0

De Nederlandse economie vertoont in het tweede kwartaal van dit jaar nog een kleine krimp van 0,3 procent, maar daarna zet het herstel in. Dat voorspellen de Rotterdamse economen Philip Hans Franses en Bert de Groot, beiden hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Ook uit onderzoek door Robert Half blijken positieve signalen.

Het Econometric Institute Current Indicator of the Economy (EICIE) voorspelt een economische groei in het derde kwartaal van 1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook in het vierde kwartaal groeit het bruto binnenlands product (bbp) volgens de therometer van de EUR. Dan wordt een groei van 0,6 procent voorspeld van het bbp, de som van alle in Nederland geproduceerde goederen en diensten.

Uitzendbranche
De Groot en Franses baseren hun prognoses op de ontwikkelingen in de uitzendmarkt. Daar zien we voorzichtige verbeteringen. De vraag naar uitzendpersoneel loopt gemiddeld altijd een half jaar voor op de economie’ , stelt De Groot. De Groot, voormalig CFO van Randstad Holding N.V, maakte zo’n 15 jaar geleden het model waar ook de huidige voorspellingen op zijn gebaseerd. De enige variabele in het model is het aantal werkenden in de uitzendbranche, gebaseerd op data (weekcijfers) van uitzendconcern Randstad.

Andere voorspellingen
Hoe verhoudt deze voorspelling zich tot andere berichten? Dinsdag publiceerde de ABU cijfers die tegenstrijdig lijken. De arbeidsmarkt voor uitzendkrachten is in mei en juni opnieuw verslechterd. De Groot: ‘het zijn berichten over de afgelopen maanden. In die periode ging het inderdaad slecht. Wij voorspelden met ons model al een slechte start van 2013.’ En andere voorspellers? ‘We zijn de eerste. Dat is vaak zo, want we hebben maar één variabele in het model, en maken gebruik van weekcijfers. Dus het is vrij makkelijk te interpreteren, en dus snel.’

De Groot promoveerde in 2006 op zijn model, en wist met succes de economische neergang in 2001 en vooruitgang in 2004 te voorspellen. De Groot had het ook eens mis, toen hij in zijn proefschrift schreef dat 2010 een topjaar zou worden. ‘Maar over het algemeen zitten wij met ons model in de top drie van juiste voorspellers’, aldus De Groot. Uitkomsten van het model zijn vrij gevoelig voor in- en export. Een onverwachte gebeurtenis op dat gebied zou dus roet in het eten kunnen gooien. Maar een dergelijke schok zegt de econoom niet te verwachten.

Vertrouwen
Ook volgens het econometristenpanel Erasmus University Current and Leading Indicator (EUCLID) is de trend waar te nemen. De rapportage van april laat een flinke stijging van het vertrouwen van experts zien in de ontwikkeling van het economisch klimaat.

De Robert Half personeelsbarometer 2013 vermeldt eveneens optimistische geluiden. CFO’s en HR-managers zien meer mogelijkheden op gebied van personeel in de tweede helft van 2013, en geven aan minder voorzichtig te zijn met het aannemen van nieuwe professionals. De resultaten zijn gebaseerd op de Workplace Survey, een internationaal onderzoek dat twee keer per jaar onder financieel directeuren en financieel managers wordt gehouden, in 15 landen onder meer dan 2000 professionals. In Nederland werden 300 CFO’s financieel directeuren en HR-managers ondervraagd.

Recessie
De Nederlandse economie krimpt al sinds het derde kwartaal van vorig jaar en zit daarmee in recessie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vorige maand bekend dat de economie in het eerste kwartaal meer was gekrompen dan eerder gedacht, met 1,8 procent vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal bedroeg de afname 0,4 procent. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.
Redactie P&Oactueel / XpertHR Actueel / ANP

Lees ook: economisch beeld juni

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.