Nationale DenkTank biedt oplossingen voor arbeidsmarkt

6

Vorige week presenteerden 22 academische toptalenten hun oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Index

Analyse

Oplossingen

InvestMens

Interesse marktpartijen
 

Met 13 oplossingen en 9 adviezen proberen ze een bijdrage te leveren aan de bestrijding van problemen op de arbeidsmarkt.

Het advies ‘Maak Werk van de Toekomst’ werd gepresenteerd in het Vredespaleis in Den Haag. Aanwezig waren diverse vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap en overheid.

Analyse

Aan de oplossingen ligt een grondige analyse ten grondslag. Het rapport spreekt over veranderende behoeften van werkenden, de vergrijzing van de samenleving en toenemende internationale concurrentie. Deze trends noodzaken tot een andere manier van werken. Uit eigen onderzoek van de DenkTank blijkt onder meer dat Nederlanders samen 17 procent meer uren kunnen maken (arbeidsparticipatie), dat ze 100 miljard euro extra kunnen verdienen (arbeidsproductiviteit) en dat ze gemotiveerder aan het werk kunnen zijn. Maar daarvoor zijn wel veranderingen op de arbeidsmarkt nodig.
Terug naar index » 

Oplossingen

De oplossingen richten zich op drie terreinen.

 1. Oplossingen voor volwaardige arbeidsverhoudingen waarin leidinggevende en werknemers samen werken aan optimale prestaties.
 2. Oplossingen voor verregaande vormen van flexibel werken. Werknemers doorlopen meer carrières en werken mogelijk zelfs bij een aantal organisaties tegelijkertijd.
 3. Oplossingen voor een stimulerende werkomgeving. Werknemers bepalen zelf waar en wanneer ze werken en andere werkvormen zoals door ‘gamification’ op de werkvloer is heel gewoon.

Terug naar index »

InvestMens

Eén van de ideeën die men aandraagt is die van een investeringsfonds genaamd ‘InvestMens’. Dat investeringsfonds investeert in mensen door opleidingskosten voor te financieren. Benjamin de Boer presenteerde maandag deze oplossing: ‘Stel dat een secretaresse een baan in de zorg overweegt, dan is één van haar grootste belemmeringen de inkomensachteruitgang tijdens een studie.’
InvestMens zou een deel van de inkomensval en de opleidingskosten kunnen vooruitbetalen: ‘In ruil daarvoor krijgt het investeringsfonds (dat kan bestaan uit institutionele beleggers zoals pensioenfondsen) een percentage van iemands loon wanneer hij in zijn nieuwe baan aan de slag gaat. Voor werkgevers is dit interessant omdat ze meer personeel kunnen aantrekken, zonder het risico dat net omgeschoolde mensen alsnog vertrekken. En het investeringsfonds kan een rendement halen van zo’n 8,5 procent op jaarbasis. De secretaresse kan, ten slotte, aan de slag in de haar zo gewilde sector.’
Een investering in menselijk kapitaal vindt op dit moment in Nederland nog niet plaats, zo zegt de DenkTank. In Duitsland is er wel iets vergelijkbaars, maar dat richt zich op studenten.
Terug naar index »

Interesse marktpartijen

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM gaat het idee van InvestMens onderzoeken. Frido Kraanen, directeur corporatie en leden, zegt het idee samen met Randstad serieus te gaan bekijken: ‘Er zitten een paar aannames in het idee die we eerst even willen controleren. Hoe komt het er in het echt uit te zien en wat is de haalbaarheid? De ideevorming is echt nog in een vroeg stadium. Zie het zo: de eerste pennenstreken staan op papier, maar een bouwtekening is het nog niet, laat staan een kant en klaar huis. Maar interessant is het zeker.’
Terug naar index »

Artikel in P&Oactueel

InvestMens is één van de 22 ideeën die de DenkTank aandraagt. In het januarinummer van de papieren editie van P&Oactueel verschijnt een groot artikel over het rapport.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Interessante gedachten!

  Mijn hbo- tudie ( 3 jaar) heb ik zelf gefinancierd tijdens een drukke, verantwoordelijke 0.8 fte baan, naast het (alleen) opvoeden van 2 pubers en het huishouden runnen.

  Maar als “multitaskende” vrouw is dat natuurlijk een eitje!

 2. Yvesdestarter op

  Beschikken de meeste organisaties niet over clausules waarin een verrekening plaatsvindt bij het vertrek van een recent opgeleidde werknemer?

 3. Wat een ‘mooie’ theorie gepresenteerd door dikbetaalde mensen die geen idee van de alledaagse werkelijkheid hebben.

 4. Basti Baroncini op

  @wimbro
  Dit waren jongeren die veelal net afgestudeerd waren (en tot de besten in hun vakgebied behoren). Onderbouwt u ‘dikbetaald’ alstublieft.

 5. Jolanda Bruinsma op

  Ik vind de idee?n, adviezen en oplossingen die worden uitgebracht in het rapport van 2011 van de Nationale Denktank zeer verfrissend en vernieuwend.
  ik vind ze zo goed dat ik er zelf mee aan de slag wil gaan. Of ligt er intellectueel eigendom op deze oplossingen? En kunnen alleen verbonden themapartners en de benaderde partijen ermee aan de slag?