Na afronden universiteit weinig kans op baan

1

Veel mensen die een universitaire opleiding doen, komen voorlopig moeilijk aan een baan.. Dat blijkt dinsdag uit de Keuzegids Universiteiten 2015.

Daarin staan, naast opleidingsbeschrijvingen en kwaliteitsgegevens van de universiteiten, ook de ‘baankansen’ tot 2018 per studie omschreven. Vooral economen, juristen en bedrijfskundigen zullen vermoedelijk niet zo snel werk vinden.

De gegevens in de gids zijn gebaseerd op onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. Dat centrum baseert zich op zowel economische als demografische trends, en op aantallen studenten per studierichting.

Het grootste overschot ontstaat bij economie, rechten en bedrijfskunde. De vooruitzichten voor studenten die letteren, sociale wetenschappen, natuurwetenschap of bouwkunde doen, zijn wat minder ongunstig maar nog steeds niet goed. Studenten die elektrotechniek, werktuigbouwkunde, tandheelkunde, theologie of informatiekunde doen, hebben de grootste kans dat ze na hun universitaire opleiding een baan vinden.

Wageningen Universiteit wordt, in het voltijd-onderwijs, als beste beoordeeld in de Keuzegids. De Open Universiteit scoort het beste in het afstandsonderwijs. Ook Nijmegen (de beste in de categorie brede klassieke universiteiten) en Eindhoven (beste technische universiteit) staan er volgens de Keuzegids goed op.
Bron:
ANP

Lees ook:
Hogere werkloosheid onder net afgestudeerden

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie