Mondkapjes voor het personeel

0

Niet alleen Russen vechten tegen de smog en de hitte in Moskou. Ook Nederlandse bedrijven in de Russische hoofdstad moeten zien om te gaan met de omstandigheden.

De smog heeft Moskou ruim een week in zijn greep. De brandlucht is overal te ruiken. De miljoenenstad heeft te maken met de ergste luchtvervuiling uit de geschiedenis. Branden buiten de stad veroorzaken de rooklucht. Daarbij heeft Russische hoofdstad te maken met een extreme hitte.

De Russische zakenkrant Vedomosti liet een onderzoek onder driehonderd bedrijven in Moskou uitvoeren met de vraag in hoeverre zij hun werknemers beschermen tegen de smog en warmte. Twee derde heeft maatregelen genomen. Ruim 40 procent heeft verkoelingsapparatuur of een airconditioning aangeschaft. Iets meer dan een kwart van de bedrijven heeft de werktijden verminderd. Van de onderzochte ondernemingen heeft 14 procent het werkschema aangepast. 36 procent gaf aan alles al te hebben om comfortabel te werken.

Werkrooster
Ook internationaal verhuisbedrijf Voerman heeft het werkrooster gewijzigd. ,,We hebben onze werktijden veranderd, want we zitten in een gebouw zonder airconditioning”, zegt bestuurder Menno Groenstege. Hij is zelf naar het schonere Sint-Petersburg vertrokken om vanaf daar te werken. ,,Het is geen prettige situatie. We doen alleen het hoognodige. Mensen die thuis kunnen werken, doen dat. Maandag en dinsdagochtend pakten we alleen in in de woningen. We laten ons personeel niet op straat sjouwen. Maar vanaf dinsdagmiddag gebeurt dat weer wel en woensdag moet iedereen op kantoor zijn. De omstandigheden lijken beter.”

Detacheerbedrijf G-Nius in Moskou ondervindt weinig last van de smog, Het bedrijf is onlangs verhuisd naar een nieuw kantoor met airconditioning. ,,Iedereen werkt gewoon door”, zegt manager Jan-Mark van de Velde. ,,Wel is afgelopen vrijdag iemand van ons vertrokken naar de regio buiten Moskou om te ontsnappen aan de smog en dinsdag is een werkneemster met haar twee kinderen naar Sint-Petersburg afgereisd. Een klant heeft een afspraak afgezegd, omdat hij naar Moskou moest komen en dat niet zag zitten vanwege de smog.”

Opgelucht
Country manager Aakon Schüssel van het bedrijf Meyn, producent en ontwikkelaar van machines voor pluimveeslachterijen, is vooral opgelucht. Blij dat het bedrijf voor de zomer airconditioning heeft laten installeren. ,,Dat was een juiste timing. Zonder airconditioning is het niet te doen. De werktijden hebben we daarom niet aangepast. Het is bizar, hoe het er buiten met al die rook uitziet. Je moet niet te lang op straat zijn. We hebben geluk. De wind zorgt er grotendeels voor dat we niet in de smog zitten. We delen mondkapjes uit aan het personeel. Veel Russen zijn opgelucht dat ze naar kantoor kunnen, want thuis hebben ze geen airconditioning.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.