Mogelijk schijnconstructie Poolse arbeiders

0

Nederlandse uitzendbureaus in Polen zouden daar gebruikmaken van schijnconstructies om Poolse arbeiders goedkoper in de Nederlandse tuinbouw te laten werken. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie en loopt de Nederlandse staat inkomsten mis.

Dat stelt de Westlandse wethouder Arne Weverling (arbeidsmigratie). Het gaat mogelijk om een constructie die wettelijk gezien wel mag, maar die Weverling onwenselijk vindt omdat die onder meer de Nederlandse werknemer van de arbeidsmarkt kan drukken. Er loopt in de Westlandse tuinbouw nu juist een langdurig project om grote groepen uitkeringsgerechtigden in de kassen aan het werk te krijgen.

,,De schijnconstructie houdt in dat arbeidsmigranten naar Poolse maatstaven worden betaald en dus rond de 500 euro per maand krijgen. Dat salaris wordt in Nederland aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro waar geen belasting over hoeft te worden betaald, wordt de Polen voorgehouden. Maar bij terugkomst in het land moeten ze over die 1000 euro alsnog belasting afdragen”, waarschuwt Weverling.

Door deze constructie kan een uitzendbureau een lager tarief rekenen en dat veroorzaakt valse concurrentie. Daarom roept de wethouder minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op om in Europees verband aan deze constructie een eind te maken. Weverling: ,,Het gaat hier om een probleem dat ongetwijfeld ook in andere sectoren speelt en waar de landelijke overheid met een oplossing voor moet komen. De constructie zorgt voor kortetermijnwinst, maar langetermijnellende.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.