MKB: boete voor te laat betalen werkt averechts

0

MKB-Nederland ziet weinig in de initiatiefwet van CDA en PvdA om grote bedrijven die MKB-leveranciers te laat betalen een renteboete op te leggen. Volgens de brancheorganisatie leidt de wet er mogelijk toe dat een langere betalingstermijn de norm wordt.

Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Jacques Monasch (PvdA) kondigden afgelopen week een initiatiefwetsvoorstel aan waarin de rekening voor grote bedrijven oploopt met een renteboete van 8 procent als zij na 60 dagen nog niet hebben betaald. ‘Te late betalingen vormen voor mkb’ers en zzp’ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of zelfs rood staan bij de bank,’ aldus Mulder.

Het plan, oorspronkelijk van het CDA, is eerder dit jaar al aan de orde geweest en kon toen rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft het voorstel echter niet uitgevoerd. De coalitiepartij PvdA en oppositiepartij CDA komen daarom met een eigen wetsvoorstel.

Ongewenste effecten

MKB-Nederland noemt de stap die PvdA en CDA zetten positief. ,,Maar een boete van 8 procent voor grote bedrijven die langer dan zestig dagen doen over het betalen van facturen, is niet de oplossing”, aldus directeur Leendert-Jan Visser. Volgens hem kan een dergelijke regeling het ongewenste effect hebben dat een betaaltermijn van zestig dagen de norm wordt.

MKB-Nederland pleit voor het stimuleren van snelle betalingen op een positievere manier, wat volgens hen beter is dan het uitdelen van boetes. De organisatie komt komende zomer met een eigen onderzoek naar de grootste wanbetalers naar buiten. Hiermee hopen ze meer ondernemingen te verleiden om de betaalnorm op maximaal dertig dagen.

Om vergelijkbare redenen vindt ook minister Kamp van Economische Zaken dat de wet geen oplossing biedt, zo stelt hij in een interview met de NOS. ‘We moeten ons realiseren dat er nu gemiddeld in 36 dagen betaald wordt. Als je van zestig dagen de norm gaat maken, loop je het risico dat er later betaald wordt in plaats van eerder.’

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.