Mismatch vraag en voorkeur op arbeidsmarkt

2

Er is een mismatch tussen aanbod van banen en de vraag van werkzoekenden.

Randstad onderzocht het afgelopen kwartaal in welke beroepsgroepen de meeste vacatures beschikbaar zijn en in hoeverre dat overeenkomt met de vraag van kandidaten.

“Wat ons opvalt is dat de vraag van onze klanten en de wens van kandidaten nogal uiteen loopt. Er is volop werkgelegenheid in ICT en Techniek. Maar die beroepsgroepen staan niet in de top vijf van werkzoekenden,” vertelt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Nederland.

Top 5 beroepsgroepen waarvoor bedrijven kandidaten zoeken:

 1. IT
 2. Verkoop
 3. Administratief en klantenservice
 4. Engineering
 5. Installatie, reparatie en onderhoud

(Bron: Jobfeed januari 2014)

Top 5 gewenste functies van werknemers:

 1. Administratief
 2. Onderwijs
 3. Sociaal maatschappelijk
 4. Verkoop commercieel
 5. Directie / management

(Bron: BAS, december 2013)

Realistische baan
“Wat ons verbaast, is dat de populariteit onder werkzoekenden ondanks de aanhoudende vraag binnen ICT en techniek nauwelijks is gestegen,” aldus Ten Hoonte. Ondanks de hoge jeugdwerkloosheid zijn jongeren minder dan andere leeftijdsgroepen bereid om in de techniek te werken vooral omdat ze onbekend zijn met het vakgebied, zo concludeert Randstad.

Voor kandidaten die werk zoeken heeft Hoonte het volgende advies. “Blijf realistisch. Als je op zoek bent naar werk, kijk dan waar de kansen liggen. Zoek een realistische baan op weg naar je droombaan.”

Lees ook: ‘Mismatch arbeidsmarkt leidt tot schaarste‘ en ‘DNB: slechtere aansluiting arbeidsmarkt

Bron: Randstad

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. wil'fred bastiani op

  Het artikel laat zien dat RS er compleet niets van begrijpt en dat C?O’s dergelijke artikelen plaatsen om RS te promoten zoals vorig jaar ook al gedaan is. Op basis van navraag bleek dat de conclusie gebaseerd is op computeralgoritmen, tja en dan zal het wel waar en realistisch zijn. RS onthoudt zich uiteraard van commentaar, of te laf en zelfs dit begrijpen ze niet. Hun gewenste activiteiten zijn namelijk tegengesteld aan wat maatschappelijke tendensen laten zien, maar ja als je C?O bent dan zijn facts & figures je wereld …..

 2. Numo Quest op

  Laten we eens een dosis Realisme toepassen. Randstad heeft enige tijd geleden hoog ingezet op de senior arbeidsmarkt, iets wat een stille dood gestorven lijkt.

  Ook de arbeidsmarkt zelf blijkt jniet helemaal realistisch waar het gaat om het aannemen van gedegen personeel met goede vakkennis en inzicht, gezien men erg graag voor een ‘zakje pinda’s op de eerste rang wil zitten en roept dat ’talent’ klaarblijkelijk niet te vinden zou zijn.

  ‘Wensen’ die uiteenlopen
  Als werving en selectie, recruitment stelselmatig de ‘wensen’ van de opdrachtgever 1 op 1 over neemt en niet de perceptie en ralisme van de opdrachtgever managen, overigens, RS staat hier overigens niet alleen in natuurlijk, kun je, sterker nog, mag je niet eens iets fatsoenlijks verwachten.

  Je wordt dan namelijk steeds minder geloofwaardig en momenteel is het zo, getuigen de enorme negatieve spiraal die gaande is bij het beschikbare contingent werkzoekenden, blijkt men maar niet te willen beseffen hoeveel schade men zichzelf aan he toebrengen is. In naam en zeker in het verlies van productiviteit en geloofwaardigheid.

  Het zou in elk geval RS sieren eens een begin te gaan maken met rede en realiteit op de arbeidsmarkt en zich als nuchtere bediener te presenteren. We zijn met zijn allen al lang p een punt gekomen dat we moeten constateren dat de stappen die tot nu toe zijn genomen alleen maar zeer negatieve consequenties hebben. Voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.