Mismatch arbeidsmarkt leidt tot schaarste

0

Nederland moet de komende jaren rekening blijven houden met hoge werkloosheidcijfers, maar ook met een tekort aan gekwalificeerde krachten. Dat voorspelt HR-dienstverlener Tempo-Team. Belangrijke reden is de alsmaar toenemende mismatch op de arbeidsmarkt. Tijdig omscholen en gerichte ontwikkeling moeten daarom veel actiever opgepakt worden.

Uit het jongste trendrapport van de HR-dienstverlener blijkt dat de automatisering de komende jaren een flinke sprint zal trekken. Daardoor verdwijnen tot 2020 tienduizenden arbeidsplaatsen, met name bij banken en verzekeraars. Ingewijden verwachten dat het daar om 30.000 tot 50.000 banen gaat. In sommige sectoren neemt ook de vraag naar uitvoerend werk af. Voorbeeld hiervan is de bouw van een volledig geautomatiseerd distributiecentrum van Wehkamp. Dat verdubbelt de productiecapaciteit, maar niet het aantal medewerkers.

War for talent
De vraag naar onder meer IT’ers, internetspecialisten, proces-ingenieurs, logistiek specialisten, techneuten en docenten neemt naar verwachting juist toe. “Veel mensen die als gevolg van die oprukkende automatisering hun baan verliezen, hebben echter niet altijd de juiste competenties om deze openstaande vacatures in te vullen”, aldus Suzanne Jungjohann, HR Directeur bij Tempo-Team. “We kunnen het ons door de crisis nu nog moeilijk voorstellen, maar de talent schaarste wordt de komende jaren echt een probleem waar onze economie last van gaat krijgen. Veel werkzoekenden komen simpelweg niet aan de slag omdat ze niet het goede profiel hebben. En bedrijven die hun vacatures niet krijgen ingevuld, die gaan mensen wegkapen. Een war for talent dus.”

Omscholen
Een derde van de bedrijven rekent op een uitstroom van goed presterende mensen zodra de economie weer aantrekt. Werkgevers die dit voor willen zijn, doen er goed aan om nu al te investeren in de begeleiding en ontwikkeling van hun personeel. “Toon veerkracht. Breng in kaart welke vaardigheden je mensen in de nabije toekomst nodig hebben en bied tijdig opleidingstrajecten aan”, vertelt Jungjohann. “Zo voorkom je over enkele jaren een exodus van talent.”

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.