Ministerie houdt poot stijf: Bulgaren en Roemenen niet nodig

1

Na de gunstige uitspraak van de rechter, hoopte de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) dat het ministerie de inzet van Bulgaren en Roemenen zou gedogen tot 2014. Maar het gesprek van gisteren pakte anders uit.

 

Volgens het Financieele Dagblad blijft het ministerie van Sociale Zaken bij het per 1 juli ingezette beleid dat werkgevers in principe geen werkvergunning meer krijgen voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije.

Gesprek met hoge ambtenaren
ZLTO had gisteren een gesprek met hoge ambtenaren van het ministerie in de hoop dat het ministerie het inzetten van Bulgaren en Roemenen zou toestaan tot 2014, het jaar dat de grenzen ook voor hen opengaan. De hoop op gedogen vloeide voort uit recente uitspraken van de voorzieningenrechter, die stelde dat zestien tuinders voorlopig toch Roemenen en Bulgaren mogen inzetten, aangezien het UWV niet hard kon maken dat het voldoende Nederlandse werklozen kon leveren voor onder meer het oogsten van aardbeien, sla en andijvie. De laatste jaren zetten vooral tuinders in Zuidwest-Brabant telkens zo’n tweeduizend Roemenen en Bulgaren in, aldus het FD. Het gaat om zo’n 150 tuinders.

‘Genoeg alternatieven’
Het ministerie beargumenteert dat er genoeg werkzoekenden in Nederland te vinden zijn voor het werk, en ook in EU-landen als Polen, Slovenië, Hongarije en Slowakije. Voor werknemers uit die landen is geen tewerkstellingsvergunning nodig. “We kunnen zo vijf uitzendbureaus noemen die tuinders garanderen dat ze tegen normale tarieven en op korte termijn personeel kunnen leveren.” Bovendien stelt Sociale Zaken er nog een half miljoen Nederlandse werklozen ingezet kunnen worden voor de werkzaamheden.

Schade en stress
Secretaris sociale zaken Frank de Wijs van ZLTO in het FD: ‘We betoogden dat tuinders grote schade en stress lijden nu ze niet hun ervaren Roemenen en Bulgaren mogen inhuren en nieuw personeel moeten inwerken. Een antwoord ging het ministerie uit de weg’.

Gang naar de rechter
ZLTO wil nu een gesprek met minister Kamp zelf en dreigt weer met de rechter en/of een schadevergoeding als hij weigert het beleid te versoepelen.

Lees ook:
UWV kan miljoenenclaim van tuinders tegemoet zien
Helft in de bijstand kan werken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ambtenaren zijn (begrijpelijk) bang voor verlies van hun baan, dus blij dat de ze, tenminste tot 2014, nog aan deze zaak kunnen verdienen. Maar de betrokken ondernemers lopen NU het risico hun bedrijf te verliezen en een x-aantal Europese werknemers staan daardoor ook NU op straat. In Nederland wordt dat met een riante uitkering beloond, maar in bulgarije of Roemeni? met (0,00?).