‘Minimumloon voor gehandicapten op de schop’

1

Abvakabo vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) een eerste aanzet geeft tot het onderuit halen van het wettelijk minimumloon.

De FNV-bond doelt op een wetswijziging die dinsdag waarschijnlijk wordt aangenomen in de Tweede Kamer. Klijnsma kan dan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, en daarbij kunnen zij tijdelijk onder het minimumloon komen.

De staatssecretaris wil gedurende een periode van 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten, en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering.

Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen dan onder het minimumloon terechtkomen. De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.

,,Mensen die het al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt worden keihard getroffen,” vreest Abvakabo, die vindt dat hiermee ook de afbraak van de sociale werkvoorziening wordt ingezet.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dat kun je aan de meeste wergevers niet overlaten.
    Ik zelf ben 10 jaar terug uit een andervakgebied na een herseninfarct en een kwaadaardige tumor in de ict terecht gekomen, prachtig werk, de baas blij maar zit nog steeds op het minimum salaris, geen pensioen voorziening.En dat allemaal omdat ik me terug gevochten heb om weer mijn eigen kost te verdienen.Zo zijn er nog al wat bazen die op deze manier een goedkope kracht aan het werk hebben.WAO ers die geen kant op kunnen.Want je mag in hun ogen blij zijn dat je werk hebt.
    Daar zou nu eens een beetje meer op gelet moeten worden vanhoger hand.
    Dat soort mensen heeft waarschijnlijk zelf nog nooit in zo’n situatie gezeten, vandaar deze idiote ontwikkelingen.