Minder werkvergunningen Roemenen en Bulgaren

0

Het aantal Bulgaren en Roemenen dat een werkvergunning heeft gekregen, is in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart afgenomen.

Dit blijkt uit cijfers die UWV Werkbedrijf maandag heeft gepubliceerd.

In de eerste helft van 2010 kregen 1883 Roemenen een werkvergunning. In de eerste helft van 2009 waren dat er nog 2412. Het aantal Bulgaren dat in dezelfde periode een werkvergunning kreeg, liep terug van 624 tot 553.

Roemenië en Bulgarije zijn de enige EU-landen waarvoor het vrije verkeer van werknemers niet geldt. Een werkgever moet een vergunning aanvragen wanneer hij een werknemer uit die landen in dienst wil nemen. Hij krijgt die alleen wanneer hij kan aantonen dat hij eerst werknemers heeft gezocht voor wie geen werkvergunning nodig is.

Roemenen en Bulgaren worden vooral ingezet voor tijdelijk werk in de land- en tuinbouw. Het aantal afgegeven werkvergunningen daalde omdat werkgevers makkelijker zelf ander personeel vonden, aldus UWV. Dat kwam onder meer doordat zij gebruik konden maken van een nieuwe onlinedatabank met sollicitanten uit de EU voor seizoenswerk in de agrarische sector.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.