Met Fries de banenmarkt op

0

Ruim 70 leerlingen in het noorden van Nederland maken volgende week het eindexamen Fries. Bijna de helft van hen is vmbo-leerling. Erg handig, want juist zij zullen de taal veel aanhoren op het werk, zegt Anne Marije Bloem, docente Fries bij de christelijke scholengemeenschap Bogerman in Koudum en Wommels.

Waarom is dit vak niet populair onder jongeren?

,,Dat ligt vooral aan het aanbod op middelbare scholen in Friesland. Vaak kunnen jongeren uit niet meer dan zes vakken kiezen. Als het erop aankomt, sporen ouders daarom hun kinderen aan een taal als Engels te nemen. Daar heb je meer aan, vinden zij.”

Wat hebben scholieren aan dit vak?
,,Het Fries maakt nog altijd deel uit van het dagelijks leven in veel dorpen. Vooral voor vmbo-leerlingen die in de zorg en de horeca gaan werken, is het goed om deze taal te beheersen. Ook leren ze hoe ze Fries kunnen lezen en schrijven. Daar val je mee op als je gaat solliciteren bij een Friese ondernemer. De meeste Nederlanders met een Friese achtergrond kunnen dat namelijk maar matig of helemaal niet.”

Wat voor type leerlingen volgen dit vak?
,,Voor een taal merk ik dat opvallend veel jongens meedoen. Verder zie ik ook steeds meer leerlingen die oorspronkelijk uit andere delen van het land komen, maar in hun jeugd naar Friesland zijn verhuisd. Ze zijn erg enthousiast om meer over deze taal te leren.”

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.