Meeste bouwvakkers met vorstverlet

5

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar liggen de werkzaamheden op de meeste bouwterreinen in het land door de vorst stil.

De regels rond het vorstverlet zijn inmiddels goed bekend in de bouwsector, concludeert de vakbond FNV Bouw. De helpdesk van de bond kreeg maandagochtend nauwelijks telefoontjes over het vorstverlet.

De telefonische helpdesk van de bond zat vanaf maandagochtend vroeg klaar om vragen te beantwoorden. De bouw-cao regelt dat bouwvakkers niet buiten hoeven te werken bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager. Met temperaturen ’s nachts tot min 9 en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan, stelt de vakbond. Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken, waarschuwt FNV Bouw.

De helpdesk van de vakbond kreeg maar een paar telefoontjes, aldus een woordvoerster van de bond. Vorig jaar waren dat er nog enkele tientallen. In vrijwel het hele land is de gevoelstemperatuur nu ook lager dan min 6, zodat het voor iedereen duidelijk is dat er niet hoeft te worden gewerkt, concludeert de bond.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Een vraag over de berekening van de transitievergoeding. Iemand is vanaf 2003 werkzaam in het welzijnswerk. Dit doet diegene tot 31 december 2015. Vanaf 1 januari 2013 is deze in dienst bij zijn laatste werkgever. Deze geeft deze persoon geen vast contract. Voor 1 januari 2013 is deze persoon in dienst geweest bij verschillende werkgevers. Deze contracten hebben elkaar nauw opgevolgd en waren allemaal in dezelfde soort functie. Krijgt deze persoon transitievergoeding over de laatste 3 jaar, bij de laatste werkgever, of krijgt deze persoon transitievergoeding over alle jaren dat deze in dienst was bij soortgelijke organisaties in soortgelijke functies?

 2. Danielle Toelen op

  Het gaat altijd om het dienstverband bij één werkgever, tenzij er sprake is van opvolgend werkgeverschap. Maar als deze werknemer bij verschillende werkgevers heeft gewerkt, die organisatorisch niets met elkaar te maken hebben, ook al is dit in vergelijkbare functies, dan telt alleen het dienstverband bij de laatste werkgever. Dit zou dus betekenen dat de transitievergoeding berekend wordt vanaf 1 januari 2013.

 3. jos peters op

  situatie: persoon is in dienst gekomen op 18-8-2014, tijdelijk contract loopt af op 17-08-2016. Op diverse sites nu een berekening gedaan vanwege de transitievergoeding. De ene site zegt wel, een andere niet. Waar kan je nu van uit gaan, het zou dus dan om 1 dag gaan. Ik wil graag een betrouwbare berekening maken , omdat dit contract waarschijnlijk niet verlengd gaat worden. Hoe zit het nu?

 4. Lianne Polman op

  De transitievergoeding is wel verschuldigd na twee jaarcontracten. Let goed op de formulering in de rekentools voor de transitievergoeding. Er wordt bijvoorbeeld op https://www.berekenhet.nl/ontslag/transitievergoeding-berekenen.html gevraagd om de laatste dag in dienst, dat zou in het geval van Jos 17-08-2016 zijn. Er wordt dan ook een transitievergoeding berekent. Op https://www.akd.nl/Paginas/tools/Transitievergoeding.aspx wordt gevraagd om de datum uit dienst, hier zou 18-08-2016 ingevuld moeten worden. Ook in dit geval wordt een transitievergoeding berekent.

 5. Dani?l Zwiers op

  Wat nu als er in de 2 jaar, 2 maanden UWV proefplaatsing zitten en 22 maanden gewoon dienstverband.

  De proefplaatsing staat op naam van het bedrijf, UWV betaalt nog 2 maanden WW.