Meerdere banen soms strikte noodzaak

1

Het hebben van meerdere banen naast elkaar is eerder strikte noodzaak dan een manier om meer uitdaging te ervaren.

Dat blijkt uit onderzoek waar het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken over schrijft.

Twee hypotheses
De onderzoekers bekeken twee hypotheses. De eerste was de ‘meer uren/meer loon’-hypothese. Die stelt dat het hebben van meerdere banen vooral een kwestie is van noodzaak: men heeft het geld van de tweede baan hard nodig om rond te komen. Vaak komt dat omdat men bij de eerste baas te weinig uren kan/mag werken. Daarmee zou het een verschijnsel aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn.
De tweede hypothese die men onderzocht was de ‘kwaliteit van het werk’-hypothese. Die gaat ervan uit dat mensen naast hun hoofdbaan nog een andere baan hebben om meer afwisseling en uitdaging te vinden. Bijvoorbeeld de hoogleraar die in zijn vrije tijd consultant of muzikant in een band is.

Noodzaak
De eerste stelling kon bewezen worden, zegt onderzoeker Jos Sanders: ‘Het is inderdaad zo dat het hebben van meerdere banen samenhangt met de behoefte aan meer inkomen. Het werken van weinig uren (en dus het hebben van een laag inkomen), zorgt ervoor dat mensen een tweede baan zoeken. Blijkbaar is het niet altijd mogelijk om meer uren te gaan werken bij de eerste baas.’

Niet iedereen
Bij het hebben van meerdere banen zijn bepaalde groepen oververtegenwoordigd. Sanders vond het vooral opvallend dat de ervaren baanzekerheid geen invloed had: ‘Ik zou denken dat wanneer je onzeker bent over je baan, je er een tweede baan bijneemt. Maar daarvan blijkt uit dit onderzoek niets.’
Wel is het zo dat vrouwen een grotere kans hebben op een tweede baan, evenals mensen met een hogere opleiding, jongeren, werknemers met een tijdelijk dienstverband, en mensen die werken in bepaalde sectoren (zorg, onderwijs, cultuur).

Meer uitdaging zoeken
Voor de tweede stelling is geen bewijs gevonden. ‘Met de gegevens die we tot onze beschikking hadden, konden we de hypothese niet bewijzen. We willen vervolgonderzoek doen met andere gegevens. De hypothese blijft voor mij wel overeind. Dat komt ondermeer doordat in Duitsland, Groot-Brittannië en de VS de relatie wel gevonden werd.’

P&O’ers: heb hier aandacht voor!
Volgens Sanders is het voor P&O’ers goed om aandacht te hebben voor het verschijnsel van meerdere banen:
1. Het is een middel voor verduurzaming van de inzetbaarheid van werknemers. Als iemand twintig jaar werkt als stratenmaker, kun je wachten tot hij helemaal omvalt, of je kunt tijdig kijken naar andere werkcombinaties.
2. Je kunt beter gebruik maken van de kennis en competenties die mensen in andere organisaties opdoen. Van hun frisse ideeën kun je zelf beter worden als organisatie.
3. Je wilt als bedrijf de energie van je mensen zo goed mogelijk benutten. Als iemand twee banen heeft, geeft hij bij jou maar de helft van zijn energie.
4. We krijgen te maken met een enorme schaarste de komende jaren. Daarom is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de mensen die je al in dienst hebt.

Nederland kopland
In Nederland komen relatief veel mensen voor met een dubbele baan: 7,2 procent. Het gemiddelde van de EU27 is 3,9. Alleen landen als Denemarken en Zweden doen het nog beter. ‘Ik denk dat we een redelijk vruchtbare voedingsbodem hebben voor dit verschijnsel. De hele infrastructuur ligt er al doordat werken in deeltijd hier gewoon is.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ik heb (als hoog opgeleide vrouw) drie banen bij twee organisaties als ambtelijk secretaris. Dit omdat bij de functie meestal geen grote banen te realiseren zijn en ik als alleenstaande moeder toch rond moet komen. Ik denk dat ik meer kennis en inbreng heb doordat ik bij verschillende organisaties werk, wat beide organisaties ten goede komt. Helaas wordt dat niet altijd zo gezien.